avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1062 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... PFA si somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

PFA si somaj?

Am un PFA cu un venit mediu de 300 lei/luna. In conditiile in care am fost angajat la un spital si acum am fost concediat...... Am dreptul la ajutor de somaj?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:22, 31 Mai 2011
Intru-cat dumneavostra figurati ca P.F.A. nu beneficiati de ajutor de somaj .Aveti aproape un venit minim garantat , eventual incercati la Primarie ca ajutor social .
1. Din Legea 76/2002:
Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
b) nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;

d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã în a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa, dacã au avut ultimul loc de muncã ori au realizat venituri în acea localitate.

2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:
Art.15...
(2) Prin activitãţi autorizate potrivit legii se înţelege activitãţile economice desfãşurate de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi/sau întreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispoziţiilor legale speciale.

3. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.

4. Asadar dvs. veti putea beneficia de indemnizatie de somaj daca din PFA obtineti venituri de sub 500 lei lunar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor somaj i.i. Lumena Lumena buna ziua, Am o intreprinde individuala si veniturile mele sunt la limita, as dori sa stiu daca pot beneficia de ajutor de somaj deoarece am inteles ca PFA ... (vezi toată discuția)
Pfa vs indemnizatie de somaj EmiB EmiB Cu toate ca raspunsul la intrebare e previzibil, as dori totusi sa intreb daca, in cazul in care ti deschizi un PFA mai beneficiezi de ajutor de somaj. ... (vezi toată discuția)
Persoana fizica autorizata carabetdoina carabetdoina Pe perioada in care beneficiez de ajutor de somaj pot sa devin persoana fizica autorizata?Ce venituri pot realiza ca PFA in aceasta perioada? Va multumesc (vezi toată discuția)