avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Plangere contraventionala - Legea nr. 61/1991
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Plangere contraventionala - Legea nr. 61/1991

Buna ziua,
Ma intereseaza in ce masura pot contesta o amenda de 800 ron pe care o consider primita fara motiv.

Ce s-a intamplat, pe scurt:
Eram oprit cu masina in loc nepermis, am vazut ca vine un politist spre mine, am plecat, politistul s-a urcat in masina, a venit dupa mine. Am incercat sa ii explic ce si cum, insa a spus ca imi da amenda pt centura. A plecat la masina, a scris pv de centura. La intoarcere, am semnat pv si i-am spus ca parerea mea este ca nu e normal ce face si ca nici el nu e normal. El a spus ca imi da amenda ca am vb urat si s-a urcat in masina si a plecat. Dupa o saptamana am primit acasa pv cu amenda pt fapta prevazuta de lg 61/1991 art 2 pc 1 (expresii jignitoare in public) in cuantum de 800ron fara posib de a plati in doua zile jumatate din cuantumul amenzii.

Mentionez ca pv este completat corect cf. OG 2/2001 si este semnat de un martor (?!?!?) ; sg amanut care lipseste si este mentionat la art. 16 al. (1) este ocupatia si locul de munca ale contravenientului.

Intrebarea mea este: in cazul in care fac contestatie si cer instantei sa schimbe amenda cu avertisment pe motiv ca sunt la prima abatere, exista sanse de reusita? Ma pot folosi de faptul ca nu am fost de fata si nu mi s-a acordat dreptul de a face obiectiuni cu privire la continutul actului de constatare cf OG 2/2001 art .16 al. (7) ? Ce alte sfaturi imi puteti da?

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 18:26, 18 Noiembrie 2010
In termen de 15 zile de la comunicare,daca apreciati masura netemeinica,puteti contesta PV la judecatoria responsabila locatiei unde a fost constatata si consemnata contraventia ,invocand in favoare dvs aspectele si temeiurile pe care le apreciati necesare
cunosc si eu faptul ca pv se poate contesta la judecatorie in termen de 15 zile invocand aspecte si temeiuri pe care le consider eu necesare, intrebarea ramane:

Intrebarea mea este: in cazul in care fac contestatie si cer instantei sa schimbe amenda cu avertisment pe motiv ca sunt la prima abatere, exista sanse de reusita? Ma pot folosi de faptul ca nu am fost de fata si nu mi s-a acordat dreptul de a face obiectiuni cu privire la continutul actului de constatare cf OG 2/2001 art .16 al. (7) ? Ce alte sfaturi imi puteti da?
Contestati p-v-ul si aduceti in instanta toate probele si argumentele pe care le aveti. Hotararea depinde de instanta de judecata.
La legea 61/1991 nu exista posibilitatea platii in 48 ore a jumatate din minimul amenzii .
Vedeti daca datele martorului sunt complete , in sensul completarii si a adresei de domiciliu ptr posibilitatea citarii acestuia . acest martor este unul asistent , care atesta doar ca PV a fost incheiat in lipsa .
De asemenea , dvs nefiind de fata nu vi se putea aduce la cunostinta dreptul de a face obiectiuni .
De asemenea , solicitati ca politia sa faca dovada savarsirii contraventiei , intrucat aceasta sarcina ii revine potrivit dispozitiilor statuate de Curtea Europeana a Drepturilor Omului in jurisprudenta sa ( exemplu : cauza Anghel c. Romaniei ) , respectiv , articolul 6 din conventie , conform caruia , beneficiati de prezumtia de nevinovatie , idee sustinuta mai nou de toate instantele la nivel national .
Multumesc pt raspuns.
Datele martorului din pv sunt numele si cnp-ul. Poate fi declarat nul pv pentru acest motiv?

Alte discuții în legătură

Proces verval de contaventie trimis prin posta cu toate ca am fost prezent in momentul intocmirii lui solcan_ionut solcan_ionut Dupa ce am parcat masina, mi s-a solicitat actele la control decatre un agent de politie care mi-a zis ,,ca ma urmarit prin localitatea pt ca vorbeam la ... (vezi toată discuția)
Amenda contraventionala-motive de anulare a procesului verbal de contraventie ionut214 ionut214 Buna ziua, In cazul in care se depune o reclamatie conform legii 61/1991 art 3 pct1 la data de 22.07.2013 si procesul verbal se intocmeste la data de ... (vezi toată discuția)
Amenda viteza + centura sorin.sorin sorin.sorin Buna ziua, In seara trecuta am fost oprit in localitate de echipaj politia rutiera - radar. Am oprit masina si am deschis centura de siguranta. Agentul ... (vezi toată discuția)