avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1297 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Amenda contraventionala-motive de anulare a procesului ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Amenda contraventionala-motive de anulare a procesului verbal de contraventie

Buna ziua,

In cazul in care se depune o reclamatie conform legii 61/1991 art 3 pct1 la data de 22.07.2013 si procesul verbal se intocmeste la data de 22.08.2013 poate fi aceasta un motiv temeinic de contestatie a PV?
Si al doilea motiv:Lipsa contravenientului..in sensul ca acesta s-a prezentat la data solicitata dar la 2 ore mai tarziu decat ora programata iar agentul constatator refuzand sa mai audieze si contravenientul si trecand pe PV ..lipsa contravenient.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ionut214 , utilizator 12:29, 6 Octombrie 2013
1. Conf art 13 alin 1 OG 2/2001 aplicarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie în termen de 6 luni de la data săvârşirii faptei.

Chiar daca sesizarea a fost facuta in 22.07.2013, agentul constatator trebuia mai intai sa constate existenta faptei contraventionale si abia ulterior sa o sanctioneze. Astfel agentul constatator are la dispozitie 6 luni la dispozitie, de la data savarsirii faptei, pentru a intocmi PVCSC si a aplica amenda.
Acesta nu este un motiv de anulare a PVCSC-ului.

2. Daca nu audiat contravenientul si a intocmit PVCSC-ul in prezenta lui, fara ca acestuia sa i se permita sa formuleze obiectiuni, atunci acesta este un motiv de nulitate a PVCSC-ului.
Conf art 16 alin 7 OG 2/2001 in momentul încheierii procesului-verbal agentul constatator este obligat sa aducă la cunoştinţa contravenientului dreptul de a face obiecţiuni cu privire la conţinutul actului de constatare. Obiectiunile sunt consemnate distinct în procesul-verbal la rubrica "Alte menţiuni", sub sancţiunea nulităţii procesului-verbal.
Faptul ca persoana sanctionata a intarziat nu ii da dreptul agentului constatator sa inscrie in PVCSC ca acesta nu este prezent. Oricum in acest caz are nevoie de un martor.
Conf art 19 alin 1 OG 2/2001 in cazul în care contravenientul nu se afla de fata, refuza sau nu poate sa semneze, agentul constatator va face menţiune despre aceste împrejurări, care trebuie sa fie confirmate de cel puţin un martor. In acest caz procesul-verbal va cuprinde şi datele personale din actul de identitate al martorului şi semnătura acestuia.
Va multumesc pentru informatii!

La semnatura contravenient scrie :Intocmit in lipsa..iar la obiectiuni scrie:Contravenientul nu s-a prezentat la data mentionata .Eu m-am prezentat cu o intarziere de 2 ore fata de ora stabilita dar agentul constatator mi-a zis ca am ajuns prea tarziu si ca el a intocmit deja PV si a aplicat amenda si ca nu se ma poate face nimic ,decat sa fac contestatie la tribunal dar neavand niciun martor ca nu am sanse sa se anuleze PV
Atunci nu puteti invoca motivele de mai sus in scopul anularii PVCSC-ului. Este semnat de catre un martor procesul verbal?
ionut214 a scris:

Va multumesc pentru informatii!

La semnatura contravenient scrie :Intocmit in lipsa..iar la obiectiuni scrie:Contravenientul nu s-a prezentat la data mentionata .Eu m-am prezentat cu o intarziere de 2 ore fata de ora stabilita dar agentul constatator mi-a zis ca am ajuns prea tarziu si ca el a intocmit deja PV si a aplicat amenda si ca nu se ma poate face nimic ,decat sa fac contestatie la tribunal dar neavand niciun martor ca nu am sanse sa se anuleze PV

Da..are semnatura unui martor...deci nu am sanse sa anulez in instanta PV-ul?
Pentru ceea ce ati postat in forum nu aveti sanse, doar pentru alte motive. E destul de dificil de expus motivele de anulare ale PVCSC-ului dvs fara sa fie studiat de un jurist.

Alte discuții în legătură

Contestaţie amendă contravenţională SzAlex SzAlex Bună ziua, Am primit prin poşă în data de 02.07.15 un proces verbal pentru lipsă rovinietă; fapta a fost savarsită în data de 27.01.15. Am citit ... (vezi toată discuția)
Intocmire pv constatare contraventie la o data ulterioara liviu_co liviu_co Dau exemplul meu: - contraventie simpla savarsita in 12.12.2014 (parcare fara plata). - Intocmire PV constatator si stabilire sanctiune in 07.04.2015. PV ... (vezi toată discuția)
Pv contraventie - tulburarea linistii si ordinii publice wwalentin wwalentin Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea chestiune:intr-o seara ,deranjat de un grup de indivizi care tulburau linistea publica in dreptul ... (vezi toată discuția)