avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 908 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Contestaţie amendă contravenţională
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Contestaţie amendă contravenţională

Bună ziua,

Am primit prin poşă în data de 02.07.15 un proces verbal pentru lipsă rovinietă; fapta a fost savarsită în data de 27.01.15.

Am citit în presa ca se castigă procese pentru că procesul verbal este emis electronic, avand doar o stampila, nu si semnatura agentului, mai exact sunt lovite de nulitate absolută pentru lipsa semnăturii olografe a agentului constatator”,
(Jurisprudenta_: ICCJ, prin Decizia nr. 6 (dosar nr. 14/2014) din 16 februarie 2015 – Avocatul Poporului)

As vrea sa stiu ce motive pot sa invoc pentru a face contestaţie_?

Mulţumesc
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 21:21, 5 Iulie 2015
O .G. nr. 2 / 2001 privind regimul juridic al contraventiilor ART. 12
(1) Dacă printr-un act normativ fapta nu mai este considerată contravenţie, ea nu se mai sancţionează, chiar dacă a fost săvârşită înainte de data intrării în vigoare a noului act normativ.
ART. 13
(1) Aplicarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie în termen de 6 luni de la data săvârşirii faptei.
ART. 14
(1) Executarea sancţiunilor contravenţionale se prescrie dacă procesul-verbal de constatare a contravenţiei nu a fost comunicat contravenientului în termen de cel mult două luni de la data aplicării sancţiunii.
(2) Prescripţia executării sancţiunilor contravenţionale poate fi constatată chiar şi de instanţa învestită cu soluţionarea plângerii contravenţionale.
(7) În momentul încheierii procesului-verbal agentul constatator este obligat să aducă la cunoştinţă contravenientului dreptul de a face obiecţiuni cu privire la conţinutul actului de constatare. Obiecţiunile sunt consemnate distinct în procesul-verbal la rubrica "Alte menţiuni", sub sancţiunea nulităţii procesului-verbal.

ART. 17
Lipsa menţiunilor privind numele, prenumele şi calitatea agentului constatator, numele şi prenumele contravenientului, iar în cazul persoanei juridice lipsa denumirii şi a sediului acesteia, a faptei săvârşite şi a datei comiterii acesteia sau a semnăturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constată şi din oficiu.

ART. 19
(1) Procesul-verbal se semnează pe fiecare pagină de agentul constatator şi de contravenient. În cazul în care contravenientul nu se află de faţă, refuză sau nu poate să semneze, agentul constatator va face menţiune despre aceste împrejurări,
care trebuie să fie confirmate de cel puţin un martor. În acest caz procesul-verbal va cuprinde şi datele personale din actul de identitate al martorului şi semnătura acestuia.
(2) Nu poate avea calitatea de martor un alt agent constatator.
(3) În lipsa unui martor agentul constatator va preciza motivele care au condus la încheierea procesului-verbal în acest mod.

1) Ati avut rovinieta?
2) PV intocmit nu are semnatura agentului constatator?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Continutul pv conform ognr. 2/2001 stanescucristiana stanescucristiana n cazul unui proces verbal contraventional, agentul care intocmeste pv trebuie sa inscre toate datele personale ( cnp, data nasterii, adresa) ale martorului ... (vezi toată discuția)
Validitate proces verbal Ghita_Ion Ghita_Ion hello. m-a oprit politia azi si a vrut sa imi dea amenda ca nu aveam actele si ca nu purtam centura. I-am convins sa imi dea doar pt centura. Neavand actele ... (vezi toată discuția)
Contestare amenda Stamate511 Stamate511 Pot face contestație la o amendă pt ca am avut altfel de declaratie pe propria răspundere (vezi toată discuția)