avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 842 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... Contestare amenda
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

Contestare amenda

Pot face contestație la o amendă pt ca am avut altfel de declaratie pe propria răspundere
Cel mai recent răspuns: Stamate511 , utilizator 18:26, 13 Aprilie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, se poate face contestatie la amenda primita.
Ultima modificare: Luni, 13 Aprilie 2020
Cornel Vasile, Consilier juridic
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuie invocate motivele de nulitate absoluta din plangerea contraventionala.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că procesul-verbal de constatare a contravenţiei devine nul relativ atunci când fapta este descrisă incomplet de către agentul constatator. Decizia este obligatorie pentru toate instanţele şi se aplică din momentul publicării actului în Monitorul Oficial.

Astfel, prin Decizia nr. 13/2018, a fost admis recursul în interesul legii formulat de Avocatul Poporului, stabilindu-se că, în interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 16 şi 17 din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, descrierea insuficientă a faptei echivalează cu neîndeplinirea cerinţei privind descrierea faptei contravenţionale şi atrage nulitatea relativă a procesului-verbal de constatare a contravenţiei.

Art. 16

(1) Procesul-verbal de constatare a contravenției va cuprinde în mod obligatoriu: data și locul unde este încheiat; numele, prenumele, calitatea și instituția din care face parte agentul constatator; datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupația și locul de muncă ale contravenientului; descrierea faptei contravenționale cu indicarea datei, orei și locului în care a fost săvârșită, precum și arătarea tuturor împrejurărilor ce pot servi la aprecierea gravității faptei și la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabilește și se sancționează contravenția; indicarea societății de asigurări, în situația în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulație; posibilitatea achitării în termen de 48 de ore a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, dacă acesta prevede o asemenea posibilitate; termenul de exercitare a căii de atac și organul la care se depune plângerea.

(11) În cazul contravenienților cetățeni străini, persoane fără cetățenie sau cetățeni români cu domiciliul în străinătate, în procesul-verbal vor fi cuprinse și următoarele date: seria și numărul pașaportului ori ale altui document de trecere a frontierei de stat, data eliberării acestuia și statul emitent.

(5) În cazul în care contravenientul este minor procesul-verbal va cuprinde și numele, prenumele și domiciliul părinților sau ale altor reprezentanți ori ocrotitori legali ai acestuia.

(6) În situația în care contravenientul este persoană juridică în procesul-verbal se vor face mențiuni cu privire la denumirea, sediul, numărul de înmatriculare în registrul comerțului și codul fiscal ale acesteia, precum și datele de identificare a persoanei care o reprezintă.

(7) În momentul încheierii procesului-verbal agentul constatator este obligat să aducă la cunoștință contravenientului dreptul de a face obiecțiuni cu privire la conținutul actului de constatare. Obiecțiunile sunt consemnate distinct în procesul-verbal la rubrica “Alte mențiuni”, sub sancțiunea nulității procesului-verbal.

Art. 17.

Lipsa mențiunilor privind numele, prenumele și calitatea agentului constatator, numele și prenumele contravenientului, iar în cazul persoanei juridice lipsa denumirii și a sediului acesteia, a faptei săvârșite și a datei comiterii acesteia sau a semnăturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constată și din oficiu.
Ultima modificare: Luni, 13 Aprilie 2020
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Multumesc mult

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Atac amenda legea 203/1994 andrei2233 andrei2233 cum se poate ataca un proces verbal pe baza legii 203/1994? un punct slab pe care l-am gasit ar fi ca amenda nu are semnatura agentului constator pe verso,nici ... (vezi toată discuția)
Continutul pv conform ognr. 2/2001 stanescucristiana stanescucristiana n cazul unui proces verbal contraventional, agentul care intocmeste pv trebuie sa inscre toate datele personale ( cnp, data nasterii, adresa) ale martorului ... (vezi toată discuția)
Proces verbal greșit (număr de înmatriculare greșit) StanciuAlex StanciuAlex Buna ziua! Am fost surprins astăzi, in localitate cu viteza de 82 km/h. Am semnat procesul verbal, la mențiuni mi-au trecut fără să știu,\"mă grebeam ... (vezi toată discuția)