avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 690 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... intreprindere individuala
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

intreprindere individuala

In cazul in care sunt pensionar militar si mi-am infiintat o Intreprindere Individuala sunt obligat sa platesc asigurari de sanatate si contributia la pensii? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 20:34, 19 Noiembrie 2010
In calitate de persoana autorizata care desfasoare activitati independente, sunteti supus prevederilor Legii nr.19/2000 privind sistemul public de pensii, caz in care aveti obligatia depunerii declaratiei de asigurare. Cota de contributie este de 31,3% din venitul declarat. De asemenea se plateste si contributie de sanatate in cota de 5,5% din venitul net.
Multumesc mult de raspuns. Mai am o nelamurire: ce reprezinta venitul declarat?
In Legea Nr. 95 din 14 aprilie 2006 privin asigurarile sociale de sanatate avem:

ART. 257
(1) Persoana asigurata are obligatia platii unei contributii banesti lunare pentru asigurarile de sanatate, cu exceptia persoanelor prevazute la art. 213 alin. (1).
(2) Contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 6,5%, care se aplica asupra:
[...]
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;

De aici reiese ca trebuie sa platiti 6,5% CASS daca v-ati infiintat o II indiferent de situatia dvs. din alte puncte de vedere.

In Legea nr. 19 din 17 martie 2000 a pensiilor avem:

Art. 5. - (1) În sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
[...]
IV. persoanele care se află în una dintre situaţiile următoare:"
[...]
d) persoane autorizate să desfăşoare activităţi independente;
[...]

Deci, de aici reiese ca trebuie sa platiti si 31,3% CAS.

Totusi, am o rezerva referitoare la plata contributiei pentru pensie. Stiam ca pensionarii nu mai sunt obligati la plata acestei contributii, dar nu am gasit unde se stipuleaza aceasta (poate nu m-am uitat atent pe textul legii). Ii rog pe participantii la aceasta discutie sa ma ajute confirmand sau infirmand cele spuse de mine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata asigurarilor de sanatate ipc77 ipc77 pentru o persoana fizica autorizata este obligatorie plata asigurarilor de sanatate ? in speta un prieten , medic veterinar nu a platit asigurari sociale de ... (vezi toată discuția)
Pfa - contributii obligatorii atepelus atepelus Ce contributii sunt obligatorii?-sanatate/somaj/pensie/etc Multumesc! (vezi toată discuția)
Contributie fond sanatate iulia-simona iulia-simona In anul 2007, contributia la fd de sanatate asigurati (art 257 din L95/2006) era de 6,5%. Legea bugetului de stat pt anul 2008 (L 388/31.12.2007 art 9) a ... (vezi toată discuția)