Buna ziua,in luna mai mi sa desfacut abuzib contractul de munca,am castigat dreptul de reintegrare in munca si dupa doua luni muncite am primit decizia de intrare in somaj.In data de 26.10 au expirat cele 20zile de preaviz,data la care incep cele 30zile in care pot depune actele pt somaj,trebuia sa primesc salariul pe data de 10 asa cum prevede CIM insa mi sa comunicat de la firma ca nu se va mai acorda salariul decat in data de 24 ,sediul firmei este la 100km distanta de mine si ca atare eu nu voi mai putea depune actele in timp util asa cum prevede legea deoarece mi se vor transmite adeverintele prin posta si ajunng dupa vreo patru zile,ce vina am eu acum ca nu imi pot depune aceste acte si cum pot rezolva problema?
1. Din Legea 76/2002:
Art. 113. - Constituie contravenţie urmãtoarele fapte:
...
j) neeliberarea de cãtre angajator, persoanelor cãrora le înceteazã raporturile de muncã sau de serviciu, a documentelor prevãzute de legislaţia în vigoare, necesare pentru certificarea stagiului de cotizare realizat în sistemul asigurãrilor pentru şomaj şi stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj.
Art. 114. - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 113 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la lit. a), b), f), h) şi j), cu amendã de la 3.000 lei la 5.000 lei;
...
Art. 116. – (1) Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor prevãzute la art. 113 se realizeazã de organele de control ale Ministerului Muncii şi Solidaritãţii Sociale, Inspecţiei Muncii, Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncã şi de cãtre alte organe care, potrivit legii, au dreptul sã efectueze control.
(2) Organele de control mãsuri active ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncã şi ale structurilor sale teritoriale vor constata şi vor sancţiona contravenţiile prevãzute la art. 113 lit. a), c), e), h) şi i), precum şi contravenţia prevãzutã la lit. f), în ceea ce priveşte nerespectarea art. 50 alin. (3).
2. Asadar adresati-va ITM sa va sprijine in a obtine adeverinta. Arati si textul de lege de mai sus.
Adeverinta somaj
perlutza
Buna ziua,
Am urmatoarea intrebare:
Mamei i-a incetat contractul de munca cu art. 65 alin 1, desfiintarea postului si si-a ridicat la solicitarea ... (vezi toată discuția)