avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Parte civila in dosar penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Parte civila in dosar penal

Ca sa fac parte civila in procesul penal trebuie facuta o cerere ? Cine aproba acest lucru ? Am mentionat in plangerea penala in cadrul urmaririi penale ca vreau sa devin si parte civila, mai trebuie atceva ?
Cel mai recent răspuns: theodoro , utilizator 15:32, 27 Noiembrie 2010
Act porcesual prin care persoana vatamata isi manifesta dorinta de a participa la procesul penal in calitate de parte civila,
reglementata in t. I, cap. II, sectiunea a II-a, C. proc.pen., partea generala.In temeiul legii, persoana vatamata se poate constitui parte civila contra invinuitului sau inculpatului si persoanei responsabile civilmente.Se poate constitui parte civila numai persoana care a suferit mijlocit vatamari prin infractiune, personal sau prin reprezentanti legali.Persoana vatamata se poate constitui parte civila in scris prin insasi cererea prin care aceasta se plange de savarsirea infractiunii sau prin cerere separata, cat si oral sau prin orice alta forma (ex. declaratie) din care sa rezulte intentia sa ca doreste sa fie despagubita.Constituirea ca parte civila se poate face in cursul urmaririi penale, precum si in fata instantei de judecata , pana la citirea actului de sesizare.Teoria si practica judiciara au statuat ca, dupa cest moment, constituirea ca parte civila poate avea loc numai daca inculpatul nu se poune si aceasta constituire sa nu pericliteze buna desafasurare a judecatii.In temeiul C. proc. pen., consideram ca, si dupa acest moment, poate avea loc constituirea ca parte civila,Persoana vatamata consituita ca persoana civila poate participa in procesul penal si in calitate de parte vatamaata , pentru sustinerea laturii penale a cauzei.Cererea de constituire ca parte civila va cuprinde date cu privire la partea vatamata in procesul penal, date cu privire la invinuit sau inculpat, temeiul legal de constituire ca parte civila, cuantumul despagubirilor dovedite prin acte, probele de care intelege sa se serveasca, data depunerii si semnatura.Odata constituita partea civila, actiunea civila poate fi alaturata actiunii penale (prezinta unele avantaje) sau realizata pe cale separata de catre instanta civila, cu dezavantajele ce decurg din acesta situatie.Desi legea nu arata in mod expres, partea civila poate renunta la exercitarea actiunii civile, suportand consencintele ce decurg din aceasta (ex. suportarea cheltuielilor judiciare pricinuite.)
Ultima modificare: Marți, 16 Noiembrie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
buna ziua.
daca ati mentionat in cuprinsul plangerii penale faptul ca va constituiti parte civila, se va lua act de cererea dvs.
Asteptati prima citatie de la judecatorie si interesati-va in ce calitate sunteti citat.
In principiu v-ati constituit parte civila, dar erori mai pot aparea.
In caz de eroare in baza declaratiei dumneavoastra in fata instantei va veti constitui parte civila precizand si cuantumul daunelor pe care le-ati avut (materiale si morale).
exista infractiuni pentru care te poti constitui parte civila si infrac. pentru care nu?
de ex. dl. Y a savarsit o infractiune. prin savarsirea acelei infractiuni ma vatamat, desi nu ma vizeaza in mod direct. Consider ca din cauza a ceea ce a facut el, acum mie imi sunt incalcate niste drepturi. (In fine, speta e mult mai complicata) dar as dori sa ma constitui parte civila intr-un proces penal unde este cercetat dar avocatul m-a sfatuit sa nu o fac pentru ca infractiunea savarsita de Y nu e infractiune-prejudiciu. Exista asa ceva?
Sigur, exista si infractiuni care , prin natura lor, nu pot produce un prejudiciu material, acestea fiind asa-numitele infractiuni de pericol, prin comparatie cu infractiunile ,,de rezultat", care pot cauza un prejudiciu material, caz in care persoana care a fost lezata poate exercita actiunea civila in cadrul procesului penal.

Alte discuții în legătură

Cererea de constituire parte civila si actiunea civila oanaportar oanaportar Buna ziua ! Am o dilema: - daca cineva s-a constituit parte civila intr-un dosar penal, care acum inca este pe rol si urmeaza a se judeca apelul, - se ... (vezi toată discuția)
Parte civila intr-un proces penal Velica Rodica Velica Rodica Ce inseamna a ma constitui parte civila intr-un proces penal (vezi toată discuția)
Constituirea ca parte vatamata si ca parte civila in procesul penal alexandra.a1404 alexandra.a1404 Simpla depunere a unei plingeri penale inseamna constituirea ca parte vatamata sau trebuie facuta o cerere separata de constituire? Catre cine se face? ... (vezi toată discuția)