avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 360 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cererea de constituire parte civila si actiunea civila
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Cererea de constituire parte civila si actiunea civila

Buna ziua !

Am o dilema:
- daca cineva s-a constituit parte civila intr-un dosar penal,
care acum inca este pe rol si urmeaza a se judeca apelul,
- se mai poate deschide o actiune civila
pentru atragerea raspunderii civile
sau nu ?

- cele 2 cereri sunt tot una sau sunt diferite
si daca exista prima cerere, poate fi facut si un proces civil ?
Cel mai recent răspuns: oanaportar , utilizator 23:50, 11 Iulie 2016
Acțiunea civila este pornita de partea civila.
Dacă se judeca în procesul penal nu se mai poate judeca separat i alt proces care sa se deschidă ulterior.
Constituirea ca parte civila

Act porcesual prin care persoana vatamata isi manifesta dorinta de a participa la procesul penal in calitate de parte civila, reglementata in t. I, cap. II, sectiunea a II-a, C. proc.pen., partea generala.In temeiul legii, persoana vatamata se poate constitui parte civila contra invinuitului sau inculpatului si persoanei responsabile civilmente.Se poate constitui parte civila numai persoana care a suferit mijlocit vatamari prin infractiune, personal sau prin reprezentanti legali.Persoana vatamata se poate constitui parte civila in scris prin insasi cererea prin care aceasta se plange de savarsirea infractiunii sau prin cerere separata, cat si oral sau prin orice alta forma (ex. declaratie) din care sa rezulte intentia sa ca doreste sa fie despagubita.Constituirea ca parte civila se poate face in cursul urmaririi penale, precum si in fata instantei de judecata , pana la citirea actului de sesizare.Toria si practica judiciara au statuat ca, dupa cest moment, constituirea ca parte civila poate avea loc numai daca inculpatul nu se poune si aceasta constituire sa nu pericliteze buna desafasurare a judecatii.In temeiul C. proc. pen., consideram ca, si dupa acest moment, poate avea loc constituirea ca parte civila,Persoana vatamata consituita ca persoana civila poate participa in procesul penal si in calitate de parte vatamaata , pentru sustinerea laturii penale a cauzei.Cererea de constituire ca parte civila va cuprinde date cu privire la partea vatamata in procesul penal, date cu privire la invinuit sau inculpat, temeiul legal de constituire ca parte civila, cuantumul despagubirilor dovedite prin acte, probele de care intelege sa se serveasca, data depunerii si semnatura.Odata constituita partea civila, actiunea civila poate fi alaturata actiunii penale (prezinta unele avantaje) sau realizata pe cale separata de catre instanta civila, cu dezavantajele ce decurg din acesta situatie.Desi legea nu arata in mod expres, partea civila poate renunta la exercitarea actiunii civile, suportand consencintele ce decurg din aceasta (ex. suportarea cheltuielilor judiciare pricinuite.)
Si totusi, Curtea de Conturi a cerut in urma controlului din acest an
ca institutia noastra sa faca actiuni noi civile
care sa prinda pretentiile noastre civile...

Se poate asa ceva ?

Constatarea prejudiciilor s-a facut in anul 2009 - control audit, Consiliul Judetean.
Dosar penal pe rol - a fost pus in anul 2012.
Acum urmeaza a se judeca apelul in penal.

Daca s-a constituit parte civila in procesul penal nu mai poate sa faca o alta actiune civila separata cu acelasi obiect, pe de alta parte in cazul constituirii ca parte civila in procesul penal nu se achita taxa judiciara de timbru.
Astazi, desi impreuna cu colegii am explicat situatia,
directorul institutiei insista, in continuare,
sa se faca o alta actiune civila separata, cu acelasi obiect
si a dispus prin decizie
ca salariatii desemnati sa lucreze la noua actiune civila.....

Directorul se teme sa nu fie sanctionat
la urmatorul control,
daca nu indeplineste masurile ce i s-au dat - de a face noua actiune civila .

Salariatii vor putea refuza sa execute decizia ?
sau vor fi sanctionati ?

Va rog frumos sa ne spuneti ce se va intampla cu noua actiune civila ?
Ce solutie va da instanta civila ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Parte civila in dosar penal zahsor zahsor Ca sa fac parte civila in procesul penal trebuie facuta o cerere ? Cine aproba acest lucru ? Am mentionat in plangerea penala in cadrul urmaririi penale ca ... (vezi toată discuția)
Constituirea ca parte vatamata si ca parte civila in procesul penal alexandra.a1404 alexandra.a1404 Simpla depunere a unei plingeri penale inseamna constituirea ca parte vatamata sau trebuie facuta o cerere separata de constituire? Catre cine se face? ... (vezi toată discuția)
Parte civila in proces penal ion73_09 ion73_09 Buna ziua Am rugamintea sa imi dea si mie cineva un sfat! Am avut un contract cu o primarie si dupa semnarea lui am inceput lucrarile si evident platile ... (vezi toată discuția)