Buna ziua
Am rugamintea sa imi dea si mie cineva un sfat! Am avut un contract cu o primarie si dupa semnarea lui am inceput lucrarile si evident platile spagilor! Eu am platit cum ne-am inteles apoi el nu a respectat platile si ce trebuia sa lucram si a inceput sa ma ameninte,sa ii dau toti banii,etc! Evident ca nu aveam cum sa fac asta si am denuntat la DNA unde a urmat un flagrant! A incepu dosarul penal,acum este la camera preliminara unde a contestat el controlul judiciar! In urma rechizitoriul DNA rezulta ce spagi a luat si dupa audierea martorilor si faptul ca am fost amenintat si constrans. Pentru a-mi recupera sumele de bani date spaga trebuie sa ma constitui parte civila in procesul penal?Daca da,cand se face asta? Acum? Sau ma anunta trbibunalul printr-o adresa? Mentionez ca nu am primit nimic de la tribunal! Multumesc mult
Ptr. a va recupera prejudiciul creat trebuie sa va constituiti parte civila conform art.20 NCPP(1)"Constituirea ca parte civila se poate face pana la inceperea cercetarii judecatoresti.Organele judiciare au obligatia de a aduce la cunostinta persoanei vatamate acest drept."
Pana inceperea cercetarii judecatoresti, persoana vatamata se poate constitui parte civila, in vederea recuperarii prejudiciului cauzat, conform raspunderii civile delictuale, precizand defalcat sumele de bani cu titlu de daune morale si materiale.
Dupa acest moment procesual, manifestarea de vointa , in acest sens , poate avea loc numai cu acordul tuturor partilor litigante.
Inculpatul poate recunoaste pretentiile partii civile .
In plangerea penala putetati mentiona daca va consituiti sau nu parte civila , in vederea recuperarii prejudiciului cauzat.
Oricum , aceasta calitate o puteti dobandi oricand in cursul etapei urmaririi penale , iar in cursul judecatii , pana la inceperea cercetarii judecatoresti.
Persoana vatamata se poate consitui parte civila impotriva inculpatului.
Prejudiciul efectiv cauzat poate va fi apreciat in etapa judecatii a procesului penal , in urma coroborarii mijloacelor de proba si avand in vedere urmarea imediata a infractiunii savarsite.