avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 227 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Parte civila in proces penal
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Parte civila in proces penal

Buna ziua
Am rugamintea sa imi dea si mie cineva un sfat! Am avut un contract cu o primarie si dupa semnarea lui am inceput lucrarile si evident platile spagilor! Eu am platit cum ne-am inteles apoi el nu a respectat platile si ce trebuia sa lucram si a inceput sa ma ameninte,sa ii dau toti banii,etc! Evident ca nu aveam cum sa fac asta si am denuntat la DNA unde a urmat un flagrant! A incepu dosarul penal,acum este la camera preliminara unde a contestat el controlul judiciar! In urma rechizitoriul DNA rezulta ce spagi a luat si dupa audierea martorilor si faptul ca am fost amenintat si constrans. Pentru a-mi recupera sumele de bani date spaga trebuie sa ma constitui parte civila in procesul penal?Daca da,cand se face asta? Acum? Sau ma anunta trbibunalul printr-o adresa? Mentionez ca nu am primit nimic de la tribunal! Multumesc mult
Cel mai recent răspuns: ion73_09 , utilizator 18:43, 30 Septembrie 2016
Ptr. a va recupera prejudiciul creat trebuie sa va constituiti parte civila conform art.20 NCPP(1)"Constituirea ca parte civila se poate face pana la inceperea cercetarii judecatoresti.Organele judiciare au obligatia de a aduce la cunostinta persoanei vatamate acest drept."
Pana inceperea cercetarii judecatoresti, persoana vatamata se poate constitui parte civila, in vederea recuperarii prejudiciului cauzat, conform raspunderii civile delictuale, precizand defalcat sumele de bani cu titlu de daune morale si materiale.


Dupa acest moment procesual, manifestarea de vointa , in acest sens , poate avea loc numai cu acordul tuturor partilor litigante.


Inculpatul poate recunoaste pretentiile partii civile .



In plangerea penala putetati mentiona daca va consituiti sau nu parte civila , in vederea recuperarii prejudiciului cauzat.



Oricum , aceasta calitate o puteti dobandi oricand in cursul etapei urmaririi penale , iar in cursul judecatii , pana la inceperea cercetarii judecatoresti.



Persoana vatamata se poate consitui parte civila impotriva inculpatului.



Prejudiciul efectiv cauzat poate va fi apreciat in etapa judecatii a procesului penal , in urma coroborarii mijloacelor de proba si avand in vedere urmarea imediata a infractiunii savarsite.



Succes.

Buna ziua

Va multumesc pentru raspuns si as vrea sa va intreb daca putem lua legatura pentru a ma reprezenta in proces. Va multumesc
Ultima modificare: Vineri, 30 Septembrie 2016
ion73_09, utilizator
daca ma poate cineva ajuta ma poate contacta pe mail: ion73_09@yahoo.com

multumesc




[edit : delete citat mesaj anterior]
Ultima modificare: Vineri, 30 Septembrie 2016
trandafir2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Parte civila -dosar ucidere din culpa coasa coasa Sunt la primul termen,chemat in instanta in calitate de parte civila in dosarul cu obiect ucidere din culpa. Va rog sa ma indrumati care sunt primii pasi ce ... (vezi toată discuția)
Vatamare - 35-40 de zile de ingrijire medicala, urgentare solutionare dosar melinaR melinaR buna seara daca stie cineva sa mi raspunda si sa ma ajute cu indrumarile necesare intrebarea mea este ; Baiatul prietenei mele in varsta de 31 de ani a avut un ... (vezi toată discuția)
Daca am fost agresat pot cere daune ? kill3rk kill3rk am fost la peny cu 2 prieteni , iar eu si unul din ei am ramas in fata magazinului langa bordura , moment in care un om cam la 45-48 de ani a treecut cu o ... (vezi toată discuția)