Firma x emite o factura catre firma y, in urma livrarii catre y de materiale necesare procesului de productie. Factura are scadenta in 30 de zile. In aceste 30 de zile, firma y va face o livrare de produse finite catre firma x, utilizand materialele mentionate anterior, emitand deasemenea o factura catre x.
Intrebare 1: in cat timp trebuie sa plateasca x TVA aferent facturii emise catre y?
Intrebare 2: Avand in vedere ca atat x cat si y emit facturi, factura lui y urmand sa fie mai mare ca valoare decat cea emisa de x, se poate face compensarea acestor 2 facturi, dupa ce y emite factura sa (practic in 30 de zile de la emiterea facturii de catre x), evitand astfel situatia ca firma x sa blocheze o suma importanta in tva?
Ca si context al situatiei, firma x importa materialele livrate catre y, urmand ca produsul finit realizat de catre y sa fie exportat de catre x.
codul fiscal nu prevede termenul de plata a facturilor, inclusiv tva, dintre agentii economici.
plata tva catre stat se realizeaza pana cel tarziu pe data de 25 a lunii urmatoare celei in care ia nastere exigibilitatea, prin depunerea decontului de tva.
daca firma X emite o factura pe data de 1 noiembrie catre firma Y pentru suma de 10.000 lei + TVA 2.400 lei, iar firma Y emite o factura catre firma X de 15.000 lei + TVA 3.600 lei pe data de 30 noiembrie, deci in aceeasi luna, rezulta ca X are de recuperat tva in suma de 1.200 lei
daca factura lui Y este emisa in luna urmatoare, atunci X va plati catre stat suma de 2.400 lei, reprezentand tva de plata, pana pe data de 25 decembrie, urmand sa recupereze 3.600 lei in decontul urmator, din 25 ianuarie