avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Despagubire PAD
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Despagubire PAD

In urma cu ceva timp, am cumparat intr-o zona submontana o proprietate pe care se aflau si trei cladiri.
Proprietatea este pe un deal si singurele riscuri acoperite de PAD ar fi Cutremur sau Alunecare de teren (putin probabil).
Conform datelor obtinute de la vanzator, cladirile au fost construite in anii 1952-1954.
Pe actul de cadastru nu este trecut anul constructiei si nici daca la data respectiva aceasta a fost construita in urma unei autorizatii de constructie.
Este vorba de un grajd de 20m2 cu 2 incaperi realizat din varghii de lemn, o bucatarie de 25m2 cu 3 incaperi construita din varghii de lemn si o casa de 44m2 cu 3 incaperi din caramida.
Din certificatul de mostenitor al fostului proprietar rezulta ca atat grajdul cat si Bucataria de 3 camere au fost construite fara autorizatie de constructie intre anii 1950 - 1952.
Pentru casa de caramida construita in anul 1954 nu se specifica in acel act daca a avut sau nu autorizatie de construire.
Din cele trei corpuri de cladire mentionate mai sus, pentru care sunt obligat sa inchei asigurare ? Eu locuiesc in Bucuresti intr-un apartament si casa de la tara nu este locuita decat sporadic.
In cazul in care asigur casa de caramida si in timpul unui cutremur o parte din casa se darama iar restul nu prezinta pericol de prabusire, voi fi despagubit partial de PAD? si cum se va calcula suma in cazul in care raspunsul este afirmativ?
Exista si un contract atasat acestei PAD din care sa reiasa conditiile de asigurare?
Bucataria cu 3 camere din Varghii de lemn se asigura la 10.000 de Euro sau la 20.000 de Euro, in cazul in care se asigura cu PAD ?
Ultima modificare: Marți, 16 Noiembrie 2010
popescucv, utilizator
Cel mai recent răspuns: miliardar , utilizator 15:29, 13 Decembrie 2010
Buna ziua
In acest site gasesti textul integral al normelor care reglementeaza asigurarea PAD.
Fiind o reglementare legislativa aceasta tine loc si de conditii de asigurare.
Referitor la cazul tau concret sunt excluse din asigurare :
la anexele care fac ori nu fac corp comun cu constructia cu destinatia de locuinta asigurata (garaje, magazii, sopron, grajd, garaj, jardiniere, pergola, imprejmuiri etc.), precum si instalatii si amenajari speciale (piscine, saune, rampe auto etc.);
1.7. la bunurile de orice fel, altele decat constructia cu destinatia de locuinta (bunuri sau obiecte necesare locuirii, hartii de valoare etc.).
concluzie - faci asigurare numai la casa deoarece daca asiguri anexele nu vei primi despagubire PAD.
Daca doresti sa le asiguri - totusi - faci o asigurare facultativa.
Multumesc pentru raspunsul rapid.
Sti cumva si ce se spune despre despagubirea in caz de distrugere partiala?
Am discutat cu o persoana care incheie asigurari pentru mai multe societati de asigurare abilitate si spunea ca orice polita PAD are valoarea de 20euro si despagubire 20000Euro indiferent din ce este construita si ca nu fac decat despagubire in caz de dauna totala si nu partiala.

P.S. inca o intrebare:
In Ordinul CSA nr5/2009 la Cap.VIII - Riscuri excluse
Art.23 "2.3. prabusirea cladirilor exclusiv ca urmare a defectelor de constructie, chiar daca are legatura cu producerea unui risc asigurat; "
Adica daca in caz de cutremur, o cladire veche de 50 ani, din caramida, ar cadea la pamant s-ar putea spune ca a cazut pentru ca nu a avut fundatia destul de solida sau mortarul folosit sa degradat in cei 50 ani ai constructiei, sau .... te poti trezi ca ai platit degeaba prima de asigurare si nu vei primi nimic de la asigurator. Asa-i ?
Nu ar trebui ca inainte de incheierea asigurarii, cladirea sa fie evaluata de un expert?

Ultima modificare: Marți, 16 Noiembrie 2010
popescucv, utilizator
Se asigura doar cladirile cu destinatia de locuinta. Sumele asigurate sunt de 10 mii euro pt constructiile din caramida neatratata termic sau paianta si 20 de mii euro pt cladirile din caramida tratata termic sau din beton etc. In cazul unui eveniment cu distrugere partiala se va efectua despagubirea conform uzantelor de la politele facultative, adica prin reparatie dar nu mai mult de10 mii de euro, respecti 20mii euro. Referitor la ultima intrebare sa ne rugam sa nu avem astfel de evenimente ca sa aflam cum ne va despagubi statul. Inspectia de risc nu se face decat pt cladirile situate in zonele de risc ridicat.
Multumesc pentru raspunsul detaliat.
Probabil ca voi plati degeaba aceasta prima de asigurare deoarece sigur vor gasi ceva probleme la constructie, desi a rezistat la cutremurul din '77.
O casa de lemn in ce categorie se incadreaza?
Casele din lemn se incadreaza la categoria 10.000 euro indiferent locul unde sunt construite si cu prima de asigurare de 10 euro/an.

Alte discuții în legătură

Asigurare locuinta Marina13 Marina13 As dori sa stiu daca e obligatorie asigurarea locuinței si daca da,niste sugestii ( nume asiguratori) m-ar ajuta mult.Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Asigurare obligatorie locuinta ovi47 ovi47 Matusa mea locuieste intr-un bloc cu bulina rosie. Am fost la UNICA si mi-au spus ca , pentru apartamentele aflate in aceste blocuri , nu se face asigurare. In ... (vezi toată discuția)
Asigurare alexa groupama ciiprian24 ciiprian24 Am făcut o asigurare facultativa la Groupama dar fiind locuința din chirpici nu m-a asigurat în caz de inundatii. La ei merge sa asiguri numai daca ai ... (vezi toată discuția)