avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 914 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Formula calcul penalitati de intarziere
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Formula calcul penalitati de intarziere

ma poate ajuta cineva cu formulele dupa care se calculeaza penalitatile de intarziere la o datorie datand din anul 2009?

Spre exemplu, factura este emisa la data de 10.03.2009 scadenta la data de 15.03.2009, in suma de 416,50 lei iar procentul de penalitate este de 1% pentru fiecare zi de intarziere.

Problema este ca nu stiu cum sa calculez numarul de zile de intarziere calculate de la data scadentei respectiv de la 15.03.2009 pana la data de 15.11.2010 inclusiv.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Ana Popescu , Consilier juridic 10:35, 17 Noiembrie 2010
simonaoprica a scris:

416.5 leix1% x 619 zile=2578.14 lei
Problema este ca rezulta o suma mai mare decat debitul.Daca nu aveti trecut in contract ca suma datorata cu titlu de penalitati poate depasi cuantumul debitului,nu aveti de ce sa le platiti- evident ceea ce depaseste debitul.


Maine trebuie sa treceti 620 zile, poimaine 621, etc.
In primul rand doresc sa multumesc tuturor celor care au binevoit a raspunde la intrebarea mea postata pe forum.

Probabil ca nici eu nu am fost foarte explicita cand am pus problema.
M-ar interesa daca poate sa imi spuna cineva care este formula care se introduce in excell prin care pot calcula numarul de zile de intarziere cuprinse intre data scadentei facturii respectiv 15.02.2009 si data calculului penalitatilor respectiv 15.11.2010.
In concret, eu am calculat "babeste"(adica pe calendar) si mi-au rezultat 619 de zile dar nu sunt sigura daca este corect.

In ceea ce priveste faptul ca penalitatile de intarziere(debit accesoriu) sunt mult mai mari decat debitul principal, nu cred ca acesta ar fi un impediment din moment ca in contractul de prestari servicii este stipulat un procent de 1% insusit de beneficiarul prestatiilor prin aplicarea semnatuii si stampilei.
Mai mult legea privind intarirea disciplinei contractuale care prevedea ca penalitatile nu pot depasi debitul a fost abrogata in anul 2009 deci actul normativ nu mai este in vigoare la acest moment si deci nu mai produce efecte juridice si nici nu cunosc vreun alt act normativ care sa limiteze cuantumul penalitatilor.

Stie cineva luna exacta in care aceasta lege a fost abrogata deoarece debitul despre care vorbesc dateaza pdin lunile februarie, martie, aprilie, mai, iunie 2009 iar daca actul a fost abrogat intr-o luna ulterioara lunii iulie 2009 inseamna ca in perioada mentionata de mine mai sus era inca in vigoare.

Problema este ca, contractul de prestari servicii a fost incheiat in ianuarie 2008 si in continutul acestuia nu a fost stipulata nicio clauza contractuala expresa de genul ca penalitatile pot depasi debitul principal ci doar se specifica faptul ca se datoareaza penalitati in cuantum de 1% in cazul neplatii la termenul scadent al facturii.

Multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati aandrra aandrra in comercial, penalitatile pot fi mai mari ca debitul? parca exista o ordonanta care interzoce inserarea unor asemenea clauze in contracte.. ma poate cineva ... (vezi toată discuția)
Proces de insolventa florin_b florin_b Buna ziua. Va supun atentiei Dvs. urmatoarea problema: In urma neplatirii a unor fact. de inchiriere a unui spatiu, valoarea totala a creantei calculata cu ... (vezi toată discuția)
Penalitati asandra2004 asandra2004 Cum calculez penalitati la o factura din 2006? Penalitatea poate sa depaseasca suma datorata? (vezi toată discuția)