avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1021 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... probleme cu CNAS
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

probleme cu CNAS

Buna ziua,
Am gasit in cutia postala un plic din partea CNAS Suceava, prin care fiica mea este somata sa plateasca contributia de asigurat, pentru anul 2007 luanduse ca baza de calcul suma de 4680 RON si obligatia de plata de 304 RON plus majorari de intarziere, total 498 RON!
In 2007, fiica mea avea 17 ani, era eleva si in vacanta de vara a participat la cateva promotii, incasand aproximativ 400 RON. Va rog sa ma lamuriti daca intr-adevar are obligatii de plata catre CNAS si cum ar fi trebuit sa fie calculate acestea!
Mi se pare absurd sa contribui cu 304 RON la 400 RON incasati!
Cel mai recent răspuns: nicolaie.s , utilizator 07:04, 24 Octombrie 2012
E posibil ca la administratia financiara sa apara ca ati realizat venituri in tara, in perioada mentionata (2005-2008) ! Daca nu ati lucrat in tara in perioada respectiva (nu ati realizat venituri) nu stiu daca trebuie sa platiti. Oricum , comportamentul celor de la CNAS Suceava este sub orice critica, se poarta cu toata lumea de parca am fi infractori dovediti!
@danuzza
Puteti sa fiti asigurata si in Italia si in alte 10 tari, nu aste relevant. Obligativitatea contributiei este data exclusiv de obtinerea de venituri impozabile conform legii 95/2006. Daca ati obtinut venituri pentru care datorati contributia la sanatate atunci sunteti buna de plata. Numai dumneavostra stiti ce venituri ati obtinut, e posibil sa fie si o greseala din partea lor.
Buna ziua
In urma contestatiei depuse (cea de mai sus) am primit urmatorul raspuns:
"Conform prevederilor art. 213, punctul 1, lit.a) din legea nr 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, sunt asigurati fara plata contributiei elevii si studentii pana la 26 de ani daca nu realizeaza venituri din munca"...si trebuie sa platesc suma recalculata (cu penalizari bineinteles).
Am decis sa nu mai iau in considerare eventualele somatii ulterioare si sa nu platesc ceea ce mi se cere.
Intrebare: tinand cont ca in legea 95/2006 art 213 se spune alteva decat spun cei de la CNAS, ce consecinte ar putea surveni in urma acestui fapt?
Cei de la CNAS au spus exact ce spune si in legea 95/2006. Chiar dvs ati citat art 213 alineat 1 in cerere. De platit, trebuie sa plateasca. Dar aveti grija ca sa plateasca corespunzator venturilor obtinute. Obtineti de la administratia financiara o dovada cu privire la veniturile obtinute iar in baza ei platiti contributia.
grandanat a scris:

Cei de la CNAS au spus exact ce spune si in legea 95/2006. Chiar dvs ati citat art 213 alineat 1 in cerere. De platit, trebuie sa plateasca. Dar aveti grija ca sa plateasca corespunzator venturilor obtinute. Obtineti de la administratia financiara o dovada cu privire la veniturile obtinute iar in baza ei platiti contributia.

Imi pare rau sa va spun ca nu ati citit de la inceput (contestatia postata). Ati fi vazut ca art 213 alineat1 spune ca sunt scutiti de la plata contributiei copiii pana la varsta de 18 ani!

Alte discuții în legătură

Asigurari de sanatate george_bogdan993 george_bogdan993 Buna ziua.Am 20 ani,urmez o Scoala Postliceala,m-am dus la medicul de familie si mi sa spus ca nu mai sunt asigurat.Tata este pensionar pe caz de boala iar ... (vezi toată discuția)
Asigurare cass fara plata contributiei mshboss1 mshboss1 Buna seara! Ma intereseaza daca un student in anul intai, in varsta de 20 de ani,trebuie sa plateasca asigurari de sanatate pt veniturile obtinute din ... (vezi toată discuția)
Plata cass pentru un minor cocancl cocancl Buna ziua, Sunt casatorit si sotia are o fetita de 6 ani dintr-o casatorie anterioara suntem impreuna de 5 ani si jumatate, am trecut fetita pe numele meu pe ... (vezi toată discuția)