avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... neprezentare martor -motive obiective
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

neprezentare martor -motive obiective

Fiul meu a primit o citatie de prezentare in calitate de martor intr-un proces de vatamare corporala grava...azi am aflat ca e vorba despre o poveste din 2005...era si elev in acea vreme...
Intrebarea mea este...ce se intampla daca nu se poate prezenta...deoarece este de 3 luni plecat la munca in strainatate si are contract pentru un an...deci nici nu se poate pune problema revenirii in tara pentru asa ceva...
Si as mai avea o intrebare....aceste citatii nu presupun o semnatura de primire ...ceva...sunt lasate asa in usa ...ca pe o hartie ordinara...biletel...?
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 18:13, 17 Noiembrie 2010
In calitate de parinte,va revine obligatia sa informati instanta de judecata despre situatia concreta ,astfel incat lipsa fiului dvs sa nu fie interpretata drept afront sau lipsa de respect fata de completul de judecata
In adresa care urmeaza sa o formulati catre instanta ,se impune sa anexati documente care sa sustina precizarile dvs
Incep cu sfarsitul intrebarii: da, citatia se lasa in usa, sub forma afisarii.
Apoi, referitor la ce se intampla daca nu se prezinta, fiind placat din tara, trebuie sa stiti ca martorul va fi citat cu mandat de aducere, adica se va prezenta la usa un politist care va solicita sa-l insoteasca pe martor la instanta, iar daca nu-l va gasi, va intocmi un raport din care sa reiese ca martorul nu este in tara.
In acest caz, daca prezenta lui este considerata foarte importanta, instanta va dispune fie aducerea martorului cu mandat international, sau va renunta la audierea lui.
Cu referire la numarul de dosar si la termenul de judecata ,formulati o cerere catre instanta care emis citatia,adresata presedintelui,in care informati situatia fiului dvs,facand eventual cu acte,dovada faptului ca acesta nu se afla in tara,ca se afla in imposibilitate de prezentare.
Trimiteti cererea insotita de acte doveditoare prin posta recoamandata cu confirmare de primire
Va multumesc tuturor pentru raspunsuri...imi sunt foarte utile....m-am luminat cum trebuie sa procedez in continuare...
ps.nu cred ca poate fi un martor important...avand in vedere ca el se afla in fata scarii lui...si se uita obiectiv la o faza pe care o vezi zilnic in toate orasele....problema mai grava e ca lui nu i s-a luat vreodata vreo declaratie cu ce a vazut sau nu...abia acu dupa 5 ani aflu ca partea vatamata,care ne este vecin de palier...l-ar fi cerut si pe el martor...
Este un martor care este necesar in vederea aflarii adevarului,prin administrare de probe in acest sens,iar instanta citatndu-l nu a facut decat sa arate ca marturia sa este de natura de a lamuri anumite aspecte.
Martor important sau mai putin important,nu exista,organul de cercetare sau instanta apreciaza asupra necesitatii si utilitatii audierii lor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neprezentarea partii vatamate in proces penal, stadiu procesual: fond Medeea123 Medeea123 Buna ziua! Datorita unui anturaj nepotrivit in urma cu 15-16 ani, am ajuns sa fiu chemata la politie sa dau declaratii, astfel am ajuns sa dau inclusiv o ... (vezi toată discuția)
ce risca martorul care nu se prezinta intr-un dosar penal cand este citat Roman85 Roman85 este obligatorie prezenta martorului intr-un dosar penal la audieri ? daca nu se prezinta poate fi amendat poate fi sanctionat ce spune legea? (vezi toată discuția)
Refuzul de a da declaratie la politie honeybee honeybee Am fost citata intr-un un dosar penal si refuz sa ma prezint sa dau declaratie la politie. Care ar putea fi urmarile? (vezi toată discuția)