avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Neprezentarea partii vatamate in proces penal, stadiu ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Neprezentarea partii vatamate in proces penal, stadiu procesual: fond

Buna ziua!
Datorita unui anturaj nepotrivit in urma cu 15-16 ani, am ajuns sa fiu chemata la politie sa dau declaratii, astfel am ajuns sa dau inclusiv o declaratie la procuror acum 12-13 ani in urma.
Problema este ca acest proces dureaza de mai bine de 10 ani, partile inculpate erau vreo 20, acum s-a redus numarul la 4, persoane din care cunosc doar una. Am fost citata atat eu, cat si alte persoane in calitate de parti vatamate. Nu m-am prezentat niciodata si nici nu vreau sa o fac, desi am fost citata in nenumarate randuri, am motivele mele personale pentru care nu ma pot prezenta si nu doresc, pur si simplu nu am niciun interes acolo, consider ca nici mi nu imi fac un bine si nici altora nu le fac un rau. Persoanele inculpate au facut intr-adevar magarii, dar fara legatura cu mine si nu doresc sa imi patez imaginea.
Ultima oara m-a sunat un politist spunandu-mi sub forma de amenintare ca vor continua sa imi trimita astfel de hartii la adresa de domiciliu si ca pot sa pun si 20 de avocati ca valoarea lor este egala cu zero si ca oricum va trebui sa merg la proces-exact asa s-a exprimat.
Deci, ce trebuie sa fac ca sa nu ma prezint la audieri? As prefera sa nu apelez nici la un avocat, locuiesc intr-un oras relativ mic si totul se afla la cea mai mica adiere de vant. Exista o cerere tip?
Cel mai recent răspuns: Medeea123 , utilizator 13:46, 16 Ianuarie 2017
Buna ziua,

Daca procesul penal se afla in stadiul de solutionare la instanta de judecata, iar instanta considera ca audierea dvs. ca martor este importanta, judecatorul va dispune aducerea dvs. in fata instantei cu mandat de aducere. Asta inseamna ca politia locala va veni la usa dvs. si va poate lua cu forta pe sus ca sa va duca la instanta pentru a depune marturie. De asemenea, daca ajungeti in fata instantei, nu va recomand sa declarati ca nu stiti nimic sau sa declarati altceva decat ce ati spus la urmarire penala, existand riscul sa fiti acuzata de marturie mincinoasa (infractiune ce se pedepseste cu amenda sau cu inchisoarea).

Va recomand totusi sa va prezentati in fata instantei de judecata, singurele motive ce va pot absolvi de la aceasta obligatie putand fi faptul ca sunteti plecata din tara si nu sunteti de gasit, motive medicale (internari, boala grava care nu va permite deplasarea) sau daca tocmai ati nascut si aveti in grija un bebelus foarte mic.
Am doi copii cu varste intre 1 si 3 ani, deci nici foarte mici, nici foarte mari, pe cel de 1 an chiar nu as avea cu cine sa il las...
Sa inteleg deci ca nici daca apelez la un avocat tot nu scap de audiere?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Martor cu avocat Titel10 Titel10 Sunt citat ca martor intr-un proces penal (fond); trebuie sa ma duc personal sau pot sa trimit un avocat? (cu alte cuvinte daca se prezinta avocatul sa nu ... (vezi toată discuția)
Martori necitati in proces penal roberto3 roberto3 Buna ziua! Vreau sa intreb de ce din opt martori in total intr-un proces penal doi dintre ei nu au fost citati-mentionez ca cei doi erau chiar la fata locului ... (vezi toată discuția)
daca nu ma prezint andrei856 andrei856 buna as vrea sa stiu ce se intampla daca nu ma prezint la un proces in calitate de martor.am fost chemat la procuratura si atunci mi sa spus ca sunt cercetat ... (vezi toată discuția)