Mai jos va atasez cateva probleme dintr-un GHID al martorului.
"Martorii sunt consideraţi „ochii şi urechile justiţiei” iar această caracterizare se întemeiază atât pe vechimea în timp a acestui mijloc de probă, cât şi pe faptul că el este aproape nelipsit dintr-un proces penal .
Potrivit dispoziţiilor art. 78 din Codul de procedură penală martorul este: „persoana care are cunoştinţă despre vreo faptă sau vreo împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului în procesul penal”.
În vederea aflării adevărului, organul de urmărire penală şi instanţa de judecată sunt obligate să lămurească toate aspectele cauzei pe bază de probe.
La cererea organului de urmărire penală ori a instanţei de judecată, orice persoană care are cunoştinţă de existenţa unor probe sau deţine mijloace de probă, este obligată să le aducă la cunoştinţă sau să le înfăţişeze.
Prezenţa în faţa organului judiciar care v-a citat legal este foarte importantă, întrucât mărturia dumneavoastră va contribui la clarificarea faptelor şi aflarea adevărului.
- dacă prezenţa ori ascultarea dumneavoastră este necesară într-o cauză, iar, anterior, deşi aţi fost legal citat nu v-aţi prezentat, organul de urmărire penală sau instanţa de judecată poate dispune aducerea dumneavoastră pe baza unui mandat de aducere care se va executa prin organele poliţiei
În situaţia în care sunteţi soţ sau rudă apropiată a învinuitului/inculpatului, ori aveţi obligaţia păstrării secretului profesional sau aveţi calitatea de parte civilă, parte vătămată în proces, nu sunteţi obligat să depuneţi mărturie în cauză.
În calitate de martori pot fi ascultate şi persoanele minore până la vârsta de 14 ani, situaţie în care ascultarea se face în prezenţa unuia din părinţi sau a tutorelui, ori a persoanei căreia îi este încredinţat acesta spre creştere şi educare.
Dacă nu vă puteţi deplasa din motive de sănătate sau alte motive, organul de urmărire penală sau instanţa de judecată, pot proceda la audierea dumneavoastră în locul unde vă aflaţi.
Atunci când aveţi dificultăţi în a înţelege limba în care se desfăşoară procesul penal, ori în exprimare, puteţi solicita organului de urmărire penală sau instanţei de judecată să vă asigure un interpret care să facă posibilă depunerea mărturiei.
Etapele care trebuie urmate după primirea citaţiei:
1. După primirea citaţiei, trebuie să citiţi cu atenţie conţinutul acesteia, iar dacă aveţi nelămuriri puteţi solicita informaţii suplimentare de la organul judiciar care a emis citaţia.
2. Aveţi obligaţia să vă prezentaţi la locul, ziua, ora menţionate în citaţie şi aveţi datoria să declaraţi tot ce ştiţi cu privire la faptele cauzei.
3. Atunci când vă prezentaţi la organul care a emis citaţia trebuie să aveţi la dumneavoastră un act de identitate pentru a putea fi legitimat.
4. Trebuie să aveţi în vedere că în anumite situaţii nu poate fi respectată ora stabilită pentru audierea dumneavoastră deoarece de regulă, sunt citate mai multe persoane într-o cauză la aceeaşi dată şi este greu de calculat cu exactitate perioada de timp în care o persoană trebuie audiată. Este posibil ca audierea dumneavoastră să fie amânată sau să continue în ziua următoare sau la o altă dată.
5. În sala de judecată, sau în biroul procurorului nu puteţi intra până nu sunteţi chemat în mod expres şi trebuie să evitaţi să intraţi în legătură cu alte persoane citate pentru aceeaşi cauză, pentru a evita ca mărturia dumneavoastră să fie denaturată.
Nu trebuie sa fiti reprezentat de un avocat.
Succes!