Buna ziua,
Am primit acasa o citatie la un proces pe data de 5 iulie, la acelasi proces a mai primit o citatie o ruda de mea(care este si parte vatamata) in care i se specifica "prezenta obligatorie"... in citatia mea nu se precizeaza acest lucru. Ma intereseaza daca sunt obligat dupa lege sa fiu prezent la acest proces in calitate de martor, si daca voi suporta anumite consecinte in cazul neprezentarii.
Ma intereseaza de asemenea ce se va intampla daca ruda mea nu se prezinta nici ea la acest proces deoarece este invalida, si nu se poate deplaseze decat cu ajutorul altei persoane.
Potrivit dispoziţiilor art. 78 din Codul de procedură penală martorul este: „persoana care are cunoştinţă despre vreo faptă sau vreo împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului în procesul penal".
În vederea aflării adevărului, organul de urmărire penală şi instanţa de judecată sunt obligate să lămurească toate aspectele cauzei pe bază de probe.
La cererea organului de urmărire penală ori a instanţei de judecată, orice persoană care are cunoştinţă de existenţa unor probe sau deţine mijloace de probă, este obligată să le aducă la cunoştinţă sau să le înfăţişeze
In caz de neprezentare urmează să suportaţi consecinţele legale, respectiv aplicarea unei amenzi judiciare conform art. 198 alin. 3 lit. c din Codul de procedură penală;
Dacă prezenţa ori ascultarea dumneavoastră este necesară într-o cauză, iar, anterior, deşi aţi fost legal citat nu v-aţi prezentat, organul de urmărire penală sau instanţa de judecată poate dispune aducerea dumneavoastră pe baza unui mandat de aducere care se va executa prin organele poliţiei.
Dacă nu vă puteţi deplasa din motive de sănătate sau alte motive, organul de urmărire penală sau instanţa de judecată, pot proceda la audierea dumneavoastră în locul unde vă aflaţi.
Conform art.198 al.2 c.proc.pen.lipsa nejustificata a martorului, a partii vatamate sau a partii responsabile civilmente se sanctioneaza cu amenda de la 250 la 3000 lei.
De asemenea, instanta poate dispune in ceea ce va priveste citarea cu mandat de aducere, iar potrivit art 184 al. 3 indice 1 c.proc.pen.daca invinuitul, inculpatul sau martorul refuza sa se supuna mandatului de aducere sau incearca sa fuga, va fi adus prin constrangere in fata organelor de urmarire penala sau a instantei de judecata
Martor cu avocat
Titel10
Sunt citat ca martor intr-un proces penal (fond); trebuie sa ma duc personal sau pot sa trimit un avocat? (cu alte cuvinte daca se prezinta avocatul sa nu ... (vezi toată discuția)