avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 762 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Citatie in calitate de martor
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Citatie in calitate de martor

Buna ziua!

As vrea sa stiu ce mi se poate intampla daca nu ma prezint in instanta dupa ce am fost citat in calitate de martor.

Detalii:

Anul trecut contul meu din Banca Raiffeissen a fost tinta unui atac de pishing in urca caruia s-a sustras o anumita suma de bani. Am facut o reclamatie la banca, iar dupa cca 30 zile sesizarea a fost rezolvata si banii returnati in cont. Ulterior am primit vizita unor inspectori de politie in fata carora am dat o declaratie cu privire la modul in care s-a operat asupra contului meu.

De cateva luni primesc cate o citatie de la Tribunalul Buzau prin care mi se cere sa ma prezint in calitate de martor intr-un proces impotriva celor prinsi si acuzati de actiuni de pishing. Eu locuiesc in Timisoara si nu am cum sa ma deplasez la Buzau pt a ma prezenta la proces.

Intrebarile mele sunt: pot fi amendat pentru aceasta neprezentare? Mi se poate intampla ceva? Ce ar trebui sa fac?

Multumesc anticipat pentru ajutor!
Alex
Cel mai recent răspuns: alexeevici , utilizator 17:33, 15 Ianuarie 2014
Puteri fi adus cu mandat de aducere si de asemenea si amendat. Daca instanta considera necesara prezenta dvs.
puteti fi obligat la plata unei amenzi sau puteti fi adus cu mandat de aducere in fata instantei de judecata.
Trebuie sa va prezentati pentru a depune marturie. Neprezentarea va poate costa o amenda si/sau aducerea cu mandat de catre politie.;)
Ultima modificare: Joi, 5 August 2010
luiza2008, utilizator
da, puteti fi amendat,adus cu mandat cand considera instanta.de obicei acest lucru e mentionat in citatie
Potrivit dispoziţiilor art. 78 din Codul de procedură penală martorul este: „persoana care are cunoştinţă despre vreo faptă sau vreo împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului în procesul penal”.
În vederea aflării adevărului, organul de urmărire penală şi instanţa de judecată sunt obligate să lămurească toate aspectele cauzei pe bază de probe.
La cererea organului de urmărire penală ori a instanţei de judecată, orice persoană care are cunoştinţă de existenţa unor probe sau deţine mijloace de probă, este obligată să le aducă la cunoştinţă sau să le înfăţişeze.

Prezenţa în faţa organului judiciar care v-a citat legal este foarte importantă, întrucât mărturia dumneavoastră va contribui la clarificarea faptelor şi aflarea adevărului.
- dacă prezenţa ori ascultarea dumneavoastră este necesară într-o cauză, iar, anterior, deşi aţi fost legal citat nu v-aţi prezentat, organul de urmărire penală sau instanţa de judecată poate dispune aducerea dumneavoastră pe baza unui mandat de aducere care se va executa prin organele poliţiei

Atunci când sunteţi chemat de organul de urmărire penală sau instanţele de judecată în calitate de martor, aveţi dreptul la restituirea cheltuielilor de transport, întreţinere, locuinţă şi alte cheltuieli prilejuite de chemarea dumneavoastră.
Dacă sunteţi salariat, aveţi dreptul la venitul de la locul de muncă pe durata lipsei de la serviciu determinată de prezentarea dumneavoastră la organul de urmărire penală sau instanţa de judecată, iar dacă nu sunteţi salariat, dar aveţi venituri din muncă, aveţi dreptul la o compensare.
Succes!

Alte discuții în legătură

Citatie dragosdys dragosdys Buna ziua, Am primit acasa o citatie la un proces pe data de 5 iulie, la acelasi proces a mai primit o citatie o ruda de mea(care este si parte vatamata) in ... (vezi toată discuția)
Martor cu avocat Titel10 Titel10 Sunt citat ca martor intr-un proces penal (fond); trebuie sa ma duc personal sau pot sa trimit un avocat? (cu alte cuvinte daca se prezinta avocatul sa nu ... (vezi toată discuția)
Neprezentarea unui martor la audiere mihaelaa.roxana mihaelaa.roxana am fost anuntata telefonic sa ma prezint la politie in calitate de martora,intr-o ancheta, in decursul anului trecut de 2 ori.m-am prezentat de fiecare data cu ... (vezi toată discuția)