avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cum pot trai decent?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cum pot trai decent?

Buna ziua. Am o mare problema si nu stiu cum sa o rezolv sau cum poate fi rezolvata.. Sunt depensionat, dupa 9 ani de pensie medicala. Am 4 diagnostic-uri de la Institutul Medical din Bucuresti, deci nu sunt un prefacut, dar asta e, problema e ca nu-mi gasesc loc de munca, caci nimeni nu angajeaza un bolnav, dar nici nu pot beneficia de somaj. Art 17, lit g, din legea somajului, spune ca am acest drept,dar de la somaj, spun ca nu am acest drept, din cauza art 34, chiar daca am vechimea necesara inaintea pensionarii.Mi se spune ca am beneficiat de pensie mai mult de 12 luni. As dori sa ma lamureasca si pe mine cineva care sunt drepturile mele. Dreptul la ajutor social nu am, deoarece " locuiesc decent, am cateva pasari la curte... dar nimeni nu socoteste ca imi trebuie un medicament, am dari catre stat, si am si copii minori in intretinere. Nici nu pot beneficia de un consult medical ca nu mai am asigurare.Mentionez ca am 38 ani. Va rog un raspuns daca se poate. Va multumesc anticipat pentru eventualele raspunsuri
Cel mai recent răspuns: valy_gaby94 , utilizator 16:31, 17 Noiembrie 2010
1. Din pacate AJOFM are dreptate, iata ce spune Legea 76/2002:
Art. 34. - (1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
b) nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare; (literã modificatã prin art. I pct. 7 din O.U.G. nr. 126/2008, în vigoare de la 14 octombrie 2008)
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã în a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa, dacã au avut ultimul loc de muncã ori au realizat venituri în acea localitate.

(1.1) La stabilirea perioadei de 24 de luni, prevãzutã la alin. (1) lit. a), nu se iau în calcul:
...
b) perioada de pensionare pentru invaliditate, dacã aceasta nu depãşeşte 12 luni, pentru persoanele prevãzute la art. 17 alin. (1) lit. g);
...
2. Deoarece perioada de pensie de invaliditate a fost mai mare de 12 luni nu puteti beneficia de indemnizatie de somaj.
Multumesc pentru raspuns, dar totusi ma intreb, oare nu am nici un drept, nu ne apara nici o lege pe noi,cei ca mine? Din ce sa traiesc? Nu am nici cum sa incerc sa ma tratez ca nu am de unde plati asigurarile de sanatate. Sa incep sa fur? Sincer sunt disperat.
1. Imi pare rau de ce se intampla cu dvs. dar astea sunt legile din tara noastra.
2. Inscrieti-va si la AJOFM, in cautarea unui loc de munca, poate, cine stie, aveti noroc si vi se ofera un loc de munca potrivit dvs.
3. Incercati la Primarie pentru una sau mai multe din formele de ajutor social.
4. Intrati pe [ link extern ]
si ce scrie acolo este valabil pentru toate primariile din tara.
Ultima modificare: Miercuri, 17 Noiembrie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Multumesc pentru raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere privind acordarea indemnizatiei de somaj respinsa mmaria mmaria Buna ziua, Am o ruda care a fost pensionata pentru invaliditate de munca incepand cu februarie 2011 si pana la 01 martie 2012 cand Institutul National de ... (vezi toată discuția)
Dupa pensie de invaliditate grad iii pot beneficia de somaj? agata61 agata61 Am vechime in munca 35 ani, si sunt la pensie de invaliditate grad III. La suspendarea pensiei de inavliditate pot beneficia de somaj, tinand cont ca as mai ... (vezi toată discuția)