avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cerere privind acordarea indemnizatiei de somaj ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cerere privind acordarea indemnizatiei de somaj respinsa

Buna ziua,
Am o ruda care a fost pensionata pentru invaliditate de munca incepand cu februarie 2011 si pana la 01 martie 2012 cand Institutul National de Expertiza Medicala a considerat ca este apt de munca si s-a decis depensionarea. Anterior pensionarii a fost in concediu medical 6 luni. A depus dosarul pentru acordarea somajului insa a primit o decizie de respingere a dreptului la indemnizatia de somaj pe motiv:"neconf. art.34,lit.b/LG76/2002"
Considerati ca decizia AJOFM este intemeiata sau are sanse in cazul contestarii in justitie?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:58, 4 Aprilie 2012
1. Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca spune:

Art. 17.
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevãzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot gãsi în una dintre urmãtoarele situaţii:
...
g) au încetat activitatea ca urmare a pensionãrii pentru invaliditate şi care, ulterior, au redobândit capacitatea de muncã şi nu au reuşit sã se încadreze în muncã;
...
Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
b) nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã în a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa, dacã au avut ultimul loc de muncã ori au realizat venituri în acea localitate.

(1.1) La stabilirea perioadei de 24 de luni, prevãzutã la alin. (1) lit. a), nu se iau în calcul:
...
b) perioada de pensionare pentru invaliditate, dacã aceasta nu depãşeşte 12 luni, pentru persoanele prevãzute la art. 17 alin. (1) lit. g);
...

2. Mai uitati-va o data pe decizia de la AJOFM pentru ca "neconf. art.34,lit.b/LG76/2002"
nu corespunde cu textele de lege.
Am citat exact din decizie si chiar am remarcat si eu neconcordanta cu textul de lege.
Considerati ca poate obtine anularea deciziei in instanta si sa poata benefica de somaj intrucat nu are absolut niciun fel de venit?
1. Mai intai mergeti la Agentia de Somaj sa spuneti ca nu exista un asemenea articol in Legea 76/2002 si sa ne spuneti si noua raspunsul primit si apoi mai vedem.

2. - Cu privire la anularea deciziei in instanta trebuie sa vorbiti cu un jurist de profesie (eu sint economist)sau chiar cu un avocat pe asigurari sociale.
- Poate va raspunde, aici, un jurist.

3. Uitati-va pe decizia de la AJOFM si vedeti termenul de contestare a ei si unde anume se poate face contestarea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot trai decent? valy_gaby94 valy_gaby94 Buna ziua. Am o mare problema si nu stiu cum sa o rezolv sau cum poate fi rezolvata.. Sunt depensionat, dupa 9 ani de pensie medicala. Am 4 diagnostic-uri de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de somaj ddhm ddhm La incetarea contractului de mandat (este vorba de un contract de management incheiat pentru administrarea unui SA si pentru veniturile realizate s-au platit ... (vezi toată discuția)