avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 449 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ore suplimentare de sarbatori legale?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ore suplimentare de sarbatori legale?

Buna ziua,

sunt angajator, si as avea nevoie sa nu intrerup lucrul de 1 decembrie.
Este o nevoie economica (am de executat un contract cu termene), nu una tehnica (nu se pune problema ca nu pot tehnic sa opresc lucrul) .

Vreau sa lucreze ca munca sumplimentara numai acei angajati care sunt de acord, urmand fie compensarea cu o zi libera, fie plata dubla a zilei lucrate de 1 decembrie.

1. Este legal sa procedez astfel (nu ar fi prima data, pana acum nu am avut probleme)?

ITM insa ma ameninta ca ma va amenda, chiar daca va gasi odata cu angajatii la locul de munca si decizia de "munca suplimentara" si lista cu acceptul fiecarui prezent la munca.

2. Ar fi legala o astfel de amenda?
3. Se poate lucra legal ca munca suplimentara in zilele de sarbatoare legala? Sau munca suplimentara este doar cea prestata in "zile lucratoare"?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters161342 , utilizator 12:54, 17 Noiembrie 2010

Sărbătorile legale
Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt:
- 1 şi 2 ianuarie;
- prima şi a doua zi de Paşte;
- 1 mai;
- 1 decembrie;
- prima şi a doua zi de Crăciun;
- 2 zile pentru fiecare dintre cele două sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele apartinând acestora.
Acordarea zilelor libere se face de către angajator.
Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe adecvate pentru
unitătile sanitare şi cele de alimentatie publică, în scopul asigurării asistentei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populatiei cu produse alimentare de strictă necesitate.
Prevederile referitoare la zilele de sărbătoare legale nu se aplică în
locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de productie sau specificului activitătii.
Pentru toate situatiile stipulate mai sus, salariatilor li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariatii beneficiază de un spor la salariu ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
Prin contractul colectiv de muncă aplicabil se pot stabili şi alte zile libere.

Se poate lucra in zilele de sarbatori legale in cazurile prevazute de art.135 si 136 Codul Muncii.
Codul Muncii nu prevede alte cazuri chiar avand acceptul salariatilor, desi in cazul necesitatii respectarii termenelor unui contract ar fi justificat acest lucru.


Ultima modificare: Miercuri, 17 Noiembrie 2010
ContSters161342, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare de 1 decembrie mony mony Poate legal amenda ITM o firma pentru ca salariatii sai- o parte majoritara- , lucreaza de 1 Decembrie ,daca orele lucrate in aceasta zi se platesc dublu, ... (vezi toată discuția)
Zile declarate libere crazvan crazvan Buna seara, As dori sa stiu daca este mentionat in vre-un act normativ faptul ca o societate este obligata sa sisteze activitatea in zilele declarate libere ... (vezi toată discuția)
1 decembrie?! monalisaalina monalisaalina Buna seara,lamuriti-ma va rog in urmatoarea situatie:ziua de 1 decembrie este obligatoriu s afie libera?societatea va fi sanctionata daca in acte va aparea ... (vezi toată discuția)