avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ore suplimentare de 1 Decembrie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ore suplimentare de 1 Decembrie

Poate legal amenda ITM o firma pentru ca salariatii sai- o parte majoritara- , lucreaza de 1 Decembrie ,daca orele lucrate in aceasta zi se platesc dublu, salariatii sunt de acord sa vina sa lucreze ( note de chemare la ore suplimentare semnate de angajat) iar ccm prevede posibilitatea chemarii la ore suplimentare cu acordul salariatilor ? Mentionez ca este vorba despre industrie alimentara.
Cel mai recent răspuns: sasha , utilizator 02:48, 5 Decembrie 2006
Din cate stiu eu nu te pot amenda.
"Salariatilor li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.In cazul in care nu se asigura zile libere ,salariatii beneficiaza ,pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala,un spor la salariu ce nu poate fi mai mic de 100 %din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru".
Parerea mea:
- faptul ca este vorba de o parte majoritara sau minoritara a salariatilor care lucreaza de 1 decembrie, este irelevant;
- nu conteaza cum se platesc respectivele ore;
- nu are importanta nici acceptul salariatilor, nici ceea ce prevede CCM;
- conteaza ce se prevede in Codul Muncii, respectiv ca NU se lucreaza:
"ART. 134
(1) Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt:
- 1 şi 2 ianuarie;
- prima şi a doua zi de Pasti;
- 1 mai;
- 1 decembrie;
- prima şi a doua zi de Craciun;
- 2 zile pentru fiecare dintre cele doua sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele crestine, pentru persoanele aparţinând acestora.
(2) Acordarea zilelor libere se face de către angajator.
ART. 135
Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publica, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionarii populaţiei cu produse alimentare de stricta necesitate, a căror aplicare este obligatorie."
- singurul aspect discutabil este daca unitatea in care ai calitatea de salariat se incadreaza sau nu in "cele de alimentatie publica ..... in scopul aprovizionarii populatiei cu produse alimentare de stricta necesitate".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi pentru zilele de sarbatori legale BRADMANUELLA BRADMANUELLA LUCREZ LA O FIRMA DE PAZA 2 ZILE CU 2 (12 ORE PE ZI) DACA TURA MEA CADE PE 1 SI 2 IANUARIE 2012 CE DREPTURI SUPLIMENTARE AM? (vezi toată discuția)
Pontare in zi de sarbatoare ramoilis ramoilis In cazul in care conform schemei orare un angajat are zi libera intr-o zi de sarbatoare, aceasta zi va fi libera ca oricare alta d sau beneficiaza de un statut ... (vezi toată discuția)
Sarbatori legale ivanvintilica ivanvintilica Ce salariati nu lucreaza de sarbatorile legale,cei de la stat sau si cei de la privat? (vezi toată discuția)