avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... clauza abuziva in contract
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

clauza abuziva in contract

Este vorba de o clauza privind un comision care nu mai este prevazut de OUG nr. 50/2010.
Cum e mai bine de procedat pentru a ajunge la recuperarea banilor?
Merg la Protectia Consumatorilor sau fac o actiune in nume propriu?
Am auzit ca cei de la Protectia Consumatorilor mai mult m-ar incurca, pentru ca ei raporteaza prevederile Legii 193/2000 la disp. OG nr. 2/2001. Din acest motiv, s-ar putea considera ca prin intrarea in vigoare a OUG nr. 50/2010, fapta (impunerea unei clauze abuzive in contract) este epuizata.
Care este termenul in care pot cere constatarea clauzei abuzive in contract, raportat la observatia anterioara (fapta epuizata)? Cel general de prescriptie, de 3 ani? De cand incepe sa curga acest termen de prescriptie? De la semnarea contractului sau de la intrarea in vigoare a OUG nr. 50/2010?
Ultima modificare: Miercuri, 17 Noiembrie 2010
raduallan, utilizator
Cel mai recent răspuns: raduallan , utilizator 19:37, 18 Noiembrie 2010
Va rog sa fiti mai explicit.
Eu cred ca dumneavoastra confundati comisionul de risc careincearca sa-l denumeasca in comision de administrare cu o clauza abuziva.
La semnarea contractului ati fost de acord cu acel comision fapt pentru care nu puteti invoca ca vi s-a impus acest comision in mod abuziv.
Totodata de la intrarea in vigoare OG50/2010 puteti solicita restituirea comisionului de risc deoarece prevederile ordonantei impun in contract calr care sunt comisioanele acceptate in contracte.
In fapt orice banca trebuie sa incheie acte aditionale de la intrarea in vigoare a Odronantei 50/2010.
Fac mentiunea ca acest comision nu se poate cere retroactiv ci doar de la intrarea in vigoare a ordonantei.
Deocamdata sunt amendamente la OG50/2010 fapt pentru care va sugerez sa mai asteptati putin.
Exista in momentul de fata foarte multe sentinte prin care clauza privind comisionul de risc este declarata abuziva. Cele mai multe sunt la Bucuresti, dar au aparut si in alte parti.
Inteleg ce vreti sa spuneti dumneavoastra ("La semnarea contractului ati fost de acord cu acel comision fapt pentru care nu puteti invoca ca vi s-a impus acest comision in mod abuziv", curentul insa este in acest fel....de a declara abuzive aceste prevederi contractuale.
Sentintele la care ma refeream sunt destul de clare, problema este ca sunt dinainte de intrarea in vigoare a OUG nr. 50/2010.
Intrebarea mea este clara: care este termenul de prescriptie pentru o eventuala actiune in instanta bazata pe Legea nr. 193/2000?
Un dosar interesant este acesta de la Judecatoria Iasi 25729/245/2010 (are obiect: obligaţia de a face constatare nulitate absolută clauză abuzivă.)
Dupa cate scriu ziarele reclamantii sunt judecatori.
Ultima modificare: Joi, 18 Noiembrie 2010
raduallan, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Atentie. l.288/2010 pt aprobarea oug 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori ContSters158230 ContSters158230 Conform Legii Lege nr. 288/2010 - pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru ... (vezi toată discuția)
O.u.g 50 nicolae1976 nicolae1976 O.U.G. 50 se mai aplica in vreun fel pentru creditele vechi.mai pot folosi ceva din ea?am facut sesizare anul trecut la banca pe aceasta tema,am primit ... (vezi toată discuția)
Este legal sa fie pastrat in continuare comisionul risc intr-un contract de credit? Gil1973 Gil1973 Am in derulare un contract de credit cu o \"faimoasa\" banca austriaca cu filiala in Romania, contract care prevede (inca) un comision de risc ce il ... (vezi toată discuția)