avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie pentru crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie pentru crestere copil

Fiica mea va naste in luna martie 2011, as dori sa-mi spuneti daca poate solicita indemnizatie pentru crestere copil in conditiile in care:
- a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, pe durata normala, insa examenul de licenta nu l-a dat in sesiunea iulie 2010 si-l va da in sesiunea februarie 2011 (anterior datei nasterii).
- din data de 22 iulie 2010 si pana la data nasterii copilului, fiica mea realizeaza venituri supuse impozitului.
Mai exact: fiicei mele i se va recunoaste ca perioada utila pentru obtinere concediu si indemnizatie crestere copil daca, finalizarea cursurilor prin examenul de licenta s-a facut in sesiunea februarie, anterioara datei nasterii copilului?:(
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:01, 17 Noiembrie 2010
Va redau din Normele de aplicare a OUG 148/2005, sa cautati daca se incadreaza in una din posibilitatile oferite de aceasta:

Art.4...
(7) Cele 12 luni prevãzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi numai din perioadele prevãzute la art. 1 alin. (2) din ordonanţa de urgenţã, dacã persoana s-a aflat în una sau mai multe dintre urmãtoarele situaţii:
a) şi-a însoţit soţul/soţia trimis/trimisã în misiune permanentã în strãinãtate;
b) a beneficiat de indemnizaţie de şomaj, stabilitã conform legii, sau a realizat perioade de stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, în condiţiile prevãzute de actele normative cu caracter special care reglementeazã concedierile colective;
c) a beneficiat de concedii medicale şi de indemnizaţii pentru incapacitate temporarã de muncã, cauzatã de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii;
d) a beneficiat de concedii medicale şi de indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnãvirilor şi recuperarea capacitãţii de muncã, exclusiv pentru situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncã sau boli profesionale;
e) a beneficiat de concedii medicale şi de indemnizaţii pentru maternitate;
f) a beneficiat de concedii medicale şi de indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav;
g) a beneficiat de concedii medicale şi de indemnizaţii de risc maternal;
h) a beneficiat de pensie de invaliditate;
i) a beneficiat de concedii şi de indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate prevãzute de Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate, cu modificãrile ulterioare;
i1) frecventeazã, fãrã întrerupere, cursurile de zi ale învãţãmântului preuniversitar sau, dupã caz, universitar, organizat potrivit legii, cu excepţia situaţiei de întrerupere a cursurilor din motive medicale, considerându-se inclusiv perioada cuprinsã între absolvirea cursurilor de zi ale învãţãmântului preuniversitar, organizat potrivit legii, şi începerea învãţãmântului universitar, în acelaşi an calendaristic; (literã introdusã prin art. I pct. 2 din H.G. nr. 1016/2009, în vigoare de la 2 octombrie 2009)
i2) se aflã în perioada cuprinsã între încheierea unei forme de învãţãmânt preuniversitar şi începerea în acelaşi an calendaristic a unei alte forme de învãţãmânt preuniversitar, cursuri de zi, organizate potrivit legii, frecventate fãrã întrerupere, cu excepţia situaţiei de întrerupere a cursurilor din motive medicale; (literã introdusã prin art. I pct. 2 din H.G. nr. 1016/2009, în vigoare de la 2 octombrie 2009)
i3) se aflã în perioada cuprinsã între încheierea unei forme de învãţãmânt universitar cu sau fãrã examen de licenţã sau de diplomã şi începerea în acelaşi an calendaristic a unei alte forme de învãţãmânt universitar, cursuri de zi, organizate potrivit legii, frecventate fãrã întrerupere, cu excepţia situaţiei de întrerupere a cursurilor din motive medicale; (literã introdusã prin art. I pct. 2 din H.G. nr. 1016/2009, în vigoare de la 2 octombrie 2009)
i4) se aflã în perioada de 60 de zile de la finalizarea cursurilor învãţãmântului obligatoriu sau, dupã caz, de la absolvirea cursurilor de zi ale învãţãmântului preuniversitar, organizat potrivit legii, cu sau fãrã examen de absolvire, în vederea angajãrii ori, dupã caz, trecerii în şomaj. (literã introdusã prin art. I pct. 2 din H.G. nr. 1016/2009, în vigoare de la 2 octombrie 2009)
j) a urmat cursurile de zi ale învãţãmântului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normalã a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora cu examen de licenţã sau de diplomã organizat în prima sesiune. În sensul dispoziţiilor art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se ia în considerare intervalul cuprins între ziua în care începe şi ziua în care se sfârşeşte fiecare an universitar, în condiţiile legii; (literã modificatã prin art. I pct. 3 din H.G. nr. 1682/2008, în vigoare de la 23 decembrie 2008)
k) se aflã în perioada de 60 de zile de la absolvirea cursurilor de zi ale învãţãmântului universitar, organizat potrivit legii, cu examen de licenţã sau de diplomã, în vederea angajãrii sau, dupã caz, a trecerii în şomaj, potrivit legii, calculate începând cu data de 1 a lunii urmãtoare absolvirii; (literã modificatã prin art. I pct. 3 din H.G. nr. 1682/2008, în vigoare de la 23 decembrie 2008)
l) a beneficiat de concediu fãrã platã pentru a participa la cursuri de formare şi perfecţionare profesionalã din iniţiativa angajatorului sau la care acesta şi-a dat acordul, organizate în condiţiile legii;
m) a lucrat cu contract individual de muncã în strãinãtate, pe baza acordurilor guvernamentale bilaterale încheiate de România cu alte state;
n) se aflã în perioada de întrerupere temporarã a activitãţii, din iniţiativa angajatorului, fãrã încetarea raportului de muncã, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivit legii;
o) a satisfãcut serviciul militar ca militar în termen sau ca militar cu termen redus, pe durata legal stabilitã, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat ori, dupã caz, a efectuat sau efectueazã serviciul militar pe bazã de voluntariat; (literã modificatã prin art. I pct. 3 din H.G. nr. 1682/2008, în vigoare de la 23 decembrie 2008)
p) a realizat în sistemul public de pensii, pânã la data de 1 ianuarie 2006, perioade de stagiu de cotizare pe bazã de contract de asigurare socialã;
q) a beneficiat de indemnizaţia lunarã pentru creşterea copilului pânã la vârsta de 2 ani, respectiv pânã la 3 ani în cazul copilului cu handicap.
r) a beneficiat de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului cu handicap cu vârsta cuprinsã între 3 şi 7 ani, potrivit prevederilor art. 12 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicatã, cu modificãrile ulterioare;
s) se aflã în perioada cuprinsã între absolvirea cursurilor de zi ale învãţãmântului medical superior, organizat potrivit legii, cu examen de licenţã organizat în prima sesiune, şi începerea primului rezidenţiat dupã absolvire.
(literele r) şi s) introduse prin art. I pct. 4 din H.G. nr. 1682/2008, în vigoare de la 23 decembrie 2008)

(7.1) Se iau în considerare perioadele prevãzute la alin. (7) lit. i1) - i3), indiferent dacã persoana începe sau nu cursurile unei alte forme de învãţãmânt preuniversitar sau, dupã caz, universitar, organizat potrivit legii, doar pentru situaţiile în care persoana nu poate începe cursurile din motive medicale, inclusiv starea de graviditate. (alineat introdus prin art. I pct. 3 din H.G. nr. 1016/2009, în vigoare de la 2 octombrie 2009)
(7.2) Condiţia prevãzutã la art. 4 alin. (7) lit. k) nu este obligatorie pentru persoanele care nu sunt apte sã participe la examenul de licenţã sau de diplomã din motive medicale, inclusiv starea de graviditate. (alineat introdus prin art. I pct. 3 din H.G. nr. 1016/2009, în vigoare de la 2 octombrie 2009)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt inscrisa la master, o sa nasc in aug 2010. pot beneficia de indemnizatie de crestere a copilului? mariamihaela mariamihaela buna ziua! sunt noua pe aici... si forumul este foarte interesant... as vrea sa stiu si eu dc pot lua indemnizatia pentru copil in urmatoarele conditii: - ... (vezi toată discuția)
Indemizatia pentru cresterea copilului paunica paunica buna seara, suntem un cuplu tanar si intentionam sa avem un copil. in conditiile in care mama este cetatean strain (non UE), medic rezident in romania dar ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil Beem Beem Am terminat facultatea anul acesta cu licenta in septembrie, iar acum sunt insarcinata. As vrea sa stiu daca pot beneficia de indemnizatie luanduse in ... (vezi toată discuția)