Buna ziua,
Am doua intrebari:
1. Care este durata de valabilitate a unui acord de asociere in vederea constituirii unei asociatii de proprietari? (acordul de asociere a fost incheiat, semnat, legalizat, dar nu s-a constituit asociatia)
2. Se poate transforma o asociatie care nu este de proprietari, dar cuprinde toti proprietarii dintr-un condominiu, in asociatie de proprietari pentru acel condominiu?
Intre timp am mai citit cite ceva pe forum, si m-am ales cu o noua problema:
noi sintem un cartier de case - condominiu, cu proprietari persoane fizice care sint legati prin cota indiviza("proprietate comuna, indivizibil legata de proprietatile individuale", asa suna acordul de asociere).
Acest acord de asociere, avind ca principal scop viabilizarea terenului pe care este condominiul, a fost incheiat de la inceput, semnat de toti proprietarii, dar nu s-a mers mai departe cu infiintarea asociatiei de proprietari, ci s-a infiintat o asociatie-fundatie, cf. legii 26/2000. ... Si acum cred ca inteleg de ce...
Citind de forum, am aflat ca - cel putin in 2008 (cind era postata o intrebare a unei persoane) - nu se putea infiinta o asociatie de proprietari pentru un condominiu constind dintr-un cartier (si nu un bloc).
Asa ca revin cu o noua intrebare: Acum, in 2010, se poate infiinta o asociatie de proprietari pentru un condominiu constind intr-un cartier? (si nu un bloc)
Eu am citit legile 114/1996 si 230/2007 si intr-adevar, vad ca peste tot se face referire la condominiu=bloc. Nici o referire la condominiu=cartier.
Le multumesc anticipat celor care vor avea amabilitatea de a-mi raspunde.
Va puteti organiza in asociatie de proprietari numai daca va leaga o proprietate comuna. Practic trebuie sa aveti niste interese comune pe care vreti sa le administrati legal, dar si efectiv suprafete de teren in proprietate comuna.
Altfel numai pe baza unui interes comun....puteti face o asociatia si atat. (nu de proprietari).
Sintagma " de proprietari" tocmai asocierea pe baza unei proprietati comune indivizibile inseamna.
"Va puteti organiza in asociatie de proprietari numai daca va leaga o proprietate comuna. Practic trebuie sa aveti niste interese comune pe care vreti sa le administrati legal, dar si efectiv suprafete de teren in proprietate comuna."
Da. Avem o proprietate comuna. Sintem legati printr-o cota indiviza + statie de epurare+transformator si altele folosite in comun. Tocmai asta e si problema ! Nu putem incheia contracte pentru utilitati, deoarece ne trebuie-de fiecare data- semnatura si prezenta tuturor proprietarilor. si sintem numai 230!
Deci, revin :) :
Avem o proprietate comuna, avem interese comune.
Au devenit judecatorii mai flexibili? A fost amendata legea 230 si putem infiinta asociatia de proprietari? Stiti ceva?