Daca un angajat saumai multi produc pagube angajatorului, se intocmeste ulterior o comisie disciplinara unde ei isi recunosc fapta si apoi sunt de acord sa li se retina o parte din salariu in valoare de 5-10% lunar pot sa fac acest lucru, imi da voiee legea si caere este temeiul legal?
Art.270 alin.1 din Codul muncii, prevede expres ca salariaţii răspund patrimonial pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina şi în legătură cu munca lor. Nu este operabilă regula potrivit căreia repararea prejudiciului se face în natură, soluţie care reiese din interpretarea art.273 alin.1 si 2 din Codul muncii, ce se referă la reţinerile din salariu.
Răspunderea patrimonială în dreptul muncii are ca temei contractul individual de muncă şi se întemeiază pe normele şi principiile răspunderii civile contractuale.
Ceea ce ati descris - retinerea a 5-10% din salariu - poate fi sanctiunea disciplinara prevazuta de articolul 264, alineatul (1), litera d) din Codul muncii:
"(1) Sancţiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul în cazul în care salariatul săvârşeşte o abatere disciplinară sunt:
a) avertismentul scris;
b) suspendarea contractului individual de muncă pentru o perioadă ce nu poate depăşi 10 zile lucrătoare;
c) retrogradarea din funcţie, cu acordarea salariului corespunzător funcţiei în care s-a dispus retrogradarea, pentru o durată ce nu poate depăşi 60 de zile; d) reducerea salariului de bază pe o durată de 1-3 luni cu 5-10%;
e) reducerea salariului de bază şi/sau, după caz, şi a indemnizaţiei de conducere pe o perioadă de 1-3 luni cu 5-10%;
f) desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă. "
Problema e ca aceasta masura nu urmareste recuperarea prejudiciului, ci simpla sanctionare a celor gasiti in abatere de la regulile de munca. Daca doriti ca pe langa sanctionare sa recuperati si prejudiciul trebuie sa aplicati regula de la articolul 164:
"(1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă."
Raspunderea contractuala (articolul 270) se aplica in acest caz numai daca se tine cont de regulile speciale deja mentionate.
Pune-i sa semneze cate un angajament de plata, apoi le opresti sumele respective si le eliberezi chitanta pentru acestea. Conform prevederilor legale, nu le mai poti opri nici un ban fara a avea titlu executoriu insa se practica in mod curent sistemul descris anterior. Daca le faci plata salariilor pe carduri, intocmeste un stat separat pentru respectivii si da-le salariile prin casierie, pune-i sa semneze statul de plata pentru intreg salariul cuvenit, da-le chitanta pentru suma oprita si restul de bani. In cazul in care nu vor mai fi de acord cu acest sistem, angajamentul de plata nu te mai ajuta prea mult insa in cazul unui eventual litigiu, echivaleaza cu recunoasterea prejudiciului.
Retinere salariu
olga2
Buna ziua !
Va rog sa ma ajutati sa rezolv urmatoarea situatie : sunt salariata a unei societati comerciale de transoprt international de marfuri in functia ... (vezi toată discuția)