Angajații au câștigat în instanță niște diferențe salariale.
Fiind un litigiu de muncă, iar hotărârea de la Fond fiind executorie de drept,
instituția noastră vrea să le achite sumele de bani.
Dacă se schimbă hotărârea,
va trebui retinută valoarea de la angajați.
Angajații sunt de acord ca, în cazul în care s-ar modifica hotărârea,
să li se rețină din salarii pe Statele de plată diferențele de bani primite conform hotărârii de Fond, iar instituția noastră să nu îi mai dea în judecată.
Angajații au spus că vor depune în acest sens o Cerere sau un Angajament de plată. .....
Vă rugăm frumos să ne ajutați cu un răspuns:
- ar fi bine /corect să se procedeze așa ?
Colegul contabil spune că nu se pot face rețineri din salariu fără o hotărâre judecătorească ....
Va mai trebui să existe și o hotărâre judecătorească
pentru a se putea face reținerile pe Statele de plată ?
sau
Putem folosi pentru rețineri pe Statele de plată
și ar fi sufiicient doar un Angajament /acord între părți ( angajat - angajator ) ?
Este suficient acordul intre parti .. Curtea Constitutionala prin Decizia nr. 24/2003 a constatat ca ." Interdictia retinerii din salariu cu titlu de daune, fara ca datoria sa fie scadenta, lichida si exigibila, constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, prevazuta de art. 164 alin. (2) din Codul muncii, este menita sa elimine arbitrariul din reglementarile anterioare, cand conducerea unitatii stabilea existenta pagubei, intinderea acesteia, lua masuri de recuperare prin dispozitie de imputare si proceda de indata la retinerea din drepturile salariale, urmand ca salariatul sa se adreseze organelor de jurisdictie pentru apararea intereselor sale legitime. In conditiile statului de drept, valoare consacrata prin art. 1 alin. (3) din Constitutie, raspunderea patrimoniala pentru daune se impune sa se stabileasca de catre instantele de judecata, care, potrivit art. 123 alin. (1) din Constitutie, infaptuiesc justitia in numele legii. Acelasi principiu constitutional mai impune ca orice executare silita sa aiba la baza un titlu executoriu valabil. Aceasta insa nu lezeaza libertatea contractuala, deoarece partile contractante pot conveni de comun acord asupra modalitatilor de executare sau de stingere a obligatiilor lor reciproce.
De asemenea, nu este ingradit nici dreptul salariatului sa consimta de bunavoie la recuperarea eventualelor daune cauzate de el, fara sa astepte pronuntarea unei hotarari judecatoresti. Ipoteza reglementata de alin. (2) al dispozitiei legale criticate se refera doar la situatiile in care salariatul nu acopera de bunavoie dauna cauzata angajatorului.
Dispozitia legala prohibitiva se inscrie in cadrul masurilor de protectie a drepturilor salariale, in consens si cu prevederile art. 8 alin. (1) din Conventia Organizatiei Internationale a Muncii privind protectia salariului nr. 95/1949, ratificata de Romania prin Decretul nr. 284/1973, prevederi potrivit carora Retinerile din salariu nu vor fi autorizate decat in conditiile si limitele prescrise de legislatia nationala sau stabilite printr-un contract colectiv ori o hotarare arbitrala. "