avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... PENALUL TINE IN LOC DISCIPLINARUL
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

PENALUL TINE IN LOC DISCIPLINARUL

Buna seara.
Avand in vedere regula PENALUL tine in loc DISCIPLINARUL sa inteleg ca din moment ce angajatorul a depus plangere penala la organele de cercetare si urmarire penala angajatorul nu mai are dreptul sa ma convoace la cercetare disciplinara (pentru acelasi fapt mentionat si in plangerea penala) pana nu exista o sentinta definitiva si irevocabila in dosarul penal.
Am dreptate sau inteleg eu gresit aceasta regula.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Consultant Covasna , Consultant credite si finantari 18:50, 19 Noiembrie 2010
Buna ziua.Dar la dispozitiile art.52 din Codul Muncii nu v-ati gandit
Art. 52. [suspendarea din iniţiativa angajatorului]
(1) Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului în următoarele situaţii:
a) pe durata cercetării disciplinare prealabile, în condiţiile legii;
b) ca sancţiune disciplinară;
c) în cazul în care angajatorul a formulat plângere penală împotriva salariatului sau acesta a fost trimis în judecată pentru fapte penale incompatibile cu funcţia deţinută, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti;
d) în cazul întreruperii temporare a activităţii, fără încetarea raportului de muncă, în special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
e) pe durata detaşării.
(2) În cazurile prevăzute la alin. (1) lit. a), b) şi c), dacă se constată nevinovăţia celui în cauză, salariatul îşi reia activitatea anterioară, plătindu-i-se, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, o despăgubire egală cu salariul şi celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendării contractului.
Probabil angajatorul procedeaza la o ancheta administrativa in cadrul unitatii, asa cum se afla stabilit in Regulamentul de ordine interioara al unitatilor sau institutiilor..
Ideea este ca banca la care am lucrat a formulat plangere penala impotriva mea pentru un anume motiv si pentru acelasi motiv m-a si concediat la putin timp dupa formularea plangerii penale.
Au sustinut in decizia de concediere ca mi s a acordat dreptul la aparare deoarece am fost convocat la cercetare disciplinara dar eu nu m am prezentat. (m am prezentat cu 40 minute intarziere iar aceasta intarziere a fost anuntata din timp).
Consider ca daca deja s a declansat procedura de urmarire penala nu mai aveau nici macar dreptul de a ma convoca la cercetarea disciplinara si in consecinta faptul ca am intarziat de la aceasta cercetare nu mai are nici o relevanta.
Ca penalul "tine in loc civilul" sunt de acord, fiind o regula de drept derivata din prevederi legale, atat procesual-civile (art.244 al.(1) pct.2 C.pr.civ., care prevede ca actiunea civila se suspenda atunci cand s-a inceput urmarirea penala pentru o infractiune cu inraurire hotaratoare asupra celei civile ) cat si procesual-penale, in sensul autoritatii de lucru judecat a actiunii penale in instanta civila sub aspectul existentei faptei, autorilor acesteia si a vinovatiei lor. Cat priveste disciplinarul, regula nu este una obligatorie, angajatorul avind dreptul sa inceapa procedura tragerii la raspundere disciplinara, pentru fapte care atrag astfel de raspundere, iar faptele care determia raspunderea penala vor fi sesizate organelor de cercetare si urmarire penala, conform legii. Singura problema care se poate pune o reprezinta numai principiul dublei sanctionari pentru aceeasi fapta, dar acest fapt este valabil numai daca, pentru aceeasi incalcare a normelor, se aplica o pedeapsa disciplinara de catre conducerea unitatii si procurorul dispune inlocuirea raspunderii penale cu raspunderea diciplinara, ca urmare, spre ex., a constatarii lipsei de pericol social necesar a fi intrunit de fapta dvs., pentru a fi infractiune. Procedura prevazuta de Codul muncii pentru aplicarea unei pedepse disciplinare, presupune insa anumite actiuni ale angajatorului cerute in mod imperativ de legislatia muncii. Iar dreptul acestuia de a declansa procedura tragerii la raspundere disciplinara nu este inlaturat prin existenta unei plangeri penale facute impotriva dvs. de acelasi angajator.
Va sfatuiesc insa sa apelati la avocat pentru rezolvarea optima a problemelor dvs.
Nu exista regula enuntata de dvs.
Banca are tot dreptul sa demareze procedura cercetarii disciplinare in paralel cu penalul.
Daca din punctul de vedere a bancii ati incalcat regulile interne vi se poate da o sanctiune disciplinara (chiar si desfacerea contractului de munca), sanctiune care poate fi atacata in instanta.

Alte discuții în legătură

Cercetare disciplinara - neprezentare anuntata natyca natyca am avut un litigiu cu un fost angajator...mi-a suspendat CIM pentru cercetare disciplinara prealabila fara sa precizeze pentru cate zile este suspendat CIM. ... (vezi toată discuția)
Sanctiuni salariale patriciapur patriciapur Buna ziua, Va rog sa ma mai ajutati cu anumite informatii. In ce conditii este legal ca angajatorul sa ma sanctioneze cu 10% din salariu? Mentionez ca in ... (vezi toată discuția)
O angajata a iesit la inventar - 10000 lei bebe_panait bebe_panait am 2 vanzatoare la un magazin, la inventar facut din 2 in 2 luni, am iesit lipsa aproximativ 10000 lei, una dintre ele a recunoscut ca a luat banii si a ... (vezi toată discuția)