avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1043 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... sanctiuni salariale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

sanctiuni salariale

Buna ziua,

Va rog sa ma mai ajutati cu anumite informatii. In ce conditii este legal ca angajatorul sa ma sanctioneze cu 10% din salariu? Mentionez ca in firma in care lucrez, asta a devenit o regula. Ai intarziat cu ceva, esti penalizat etc. Este normal sa iti taie din bani?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:42, 10 Aprilie 2013
CODUL MUNCII
CAP. II RASPUNDEREA DISCIPLINARA
ART. 263 (1) Angajatorul dispune de prerogativa disciplinara, avand dreptul de a aplica, potrivit legii, sanctiuni disciplinare salariatilor sai ori de cate ori constata ca acestia au savarsit o abatere disciplinara.
(2) Abaterea disciplinara este o fapta in legatura cu munca si care consta intr-o actiune sau inactiune savarsita cu vinovatie de catre salariat, prin care acesta a incalcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil, ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici.
Condiţia necesară şi suficientă pentru declanşarea răspunderii disciplinare este savarsirea de catre salariiat a unei abateri disciplinare.

Aplicarea sancţiunilor disciplinare nu se face în mod arbitrar de către angajator, ci ca urmare a unor reguli procedurale, care sunt stabilite în scopul de a asigura eficienţa combaterii unor acte şi comportamente dăunătoare muncii, şi de a stabili cu exactitate faptele, de a garanta dreptul de apărare al salariatului.

Art. 251 C.mun.
(1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.

(2) In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
(4) In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfacerea cim pentru absente nemotivate j0lli3 j0lli3 Buna ziua. Intrebarea mea este: In cazul in care doresc incetarea CIM al unui angajat din cauza absentarii acestuia de la locul de munca timp de 30 zile , care ... (vezi toată discuția)
Comisie disciplinara alinaion82 alinaion82 Buna ziua! Avem un angajat care a parasit locul de munca nejustificat, in timpul serviciului. Trebuie sa constituim o comisie neaparat? Sau angajatorul poate ... (vezi toată discuția)
Desfacerea disciplinara a cim deceneu deceneu Va rog sa-mi spuneti care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmez ca angajator in vederea sanctionarii disciplinare cu desfacerea CIM pentru nerespectarea ... (vezi toată discuția)