avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 692 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Se mai poate introduce plangerea prealabila?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Se mai poate introduce plangerea prealabila?

Buna seara! In cadrul unei infractiuni de lovire (art.180CPen.) persoana vatamata a suferit, pe langa alte traumatisme, comotie cerebrala si pierderea cunostintei. Se stie ca datorita comotiei intervine o amnezie lacunara, din memorie stergandu-se secventele anterioare impactului, inclusiv momentul producerii lui. Imbunatatirile apar in ordine progresiva, de la cele mai indepartate evenimente pana la cele mai recente.Uneori mai raman lacune in jurul perioadei ce implica traumatismul. Avand in vedere ca persoana vatamata si-a reamintit aproape tot ce s-a intamplat, dupa o perioada lunga de timp, stiind acum cine a lovit-o mai poate depune plangere prealabila, legea spanand:"(1) In cazul infractiunilor pentru care legea prevede ca este necesara o plangere prealabila, aceasta trebuie sa fie introdusa in termen de 2 luni din ziua in care persoana vatamata a stiut cine este faptuitorul. Comotia cerebrala si starea de inconstienta au fost constatate de catre politistii sositi la fata locului si consemnate in actele medicale la vremea respectiva. Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: jethrotullb , utilizator 22:17, 18 Noiembrie 2010
In cazul dvs. puteti depune plangere oricand intrucat urmarile lovirii fiind grave, infractiunea nu se mai incadreaza in prevederile art. 180 Cod penal , ci eventual 182 c.p. pentru care nu se prevede plangere prealabila.Se va efectua o expertiza mnedico-legala asupra victimei iar incadrarea se va face in functie de rezultatul acesteia.
Av.Ioana Cazacu
Din pacate sau poate din alte considerente certif.ML are doar 16-18 zile, deci nu se incadreaza la art.182.
DA. Poate depune plangere prealabila, iar aceasta sa fie luata in considerare, daca e in termen de 2 luni de cand si-a amintit. Nu degeaba legea spune " din ziua in care persoana vatamata a stiut cine este faptuitorul" si nu " de la data faptei". Mai trebuie sa se probeze amnezia respectiva.
Ultima modificare: Joi, 18 Noiembrie 2010
jethrotullb, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cui profita comotia cerebrala? suparattul suparattul Cand se produce o lovitura puternica in fata, de regula se produc fracturi ale piramidei nazale, mandibulei,etc. In acelasi timp se produce si comotia ... (vezi toată discuția)
Cine are dreptate, d-na procuror sau politia judiciara ? taticu100 taticu100 Pentru infractiunea de lovire -art.180 C.pen.- o d-na procuror pretinde ca cele 2 luni pentru introducerea plangerii prealabile, se socotesc de la data ... (vezi toată discuția)
Plangere (actiune) vatamare corporala freeanifer freeanifer Buna seara/ziua Dupa cit timp trebuie o victima sa intenteze o actiune de vatamare corporala , insotita de actele doveditoare , martori , certificat ... (vezi toată discuția)