Buna seara! In cadrul unei infractiuni de lovire (art.180CPen.) persoana vatamata a suferit, pe langa alte traumatisme, comotie cerebrala si pierderea cunostintei. Se stie ca datorita comotiei intervine o amnezie lacunara, din memorie stergandu-se secventele anterioare impactului, inclusiv momentul producerii lui. Imbunatatirile apar in ordine progresiva, de la cele mai indepartate evenimente pana la cele mai recente.Uneori mai raman lacune in jurul perioadei ce implica traumatismul. Avand in vedere ca persoana vatamata si-a reamintit aproape tot ce s-a intamplat, dupa o perioada lunga de timp, stiind acum cine a lovit-o mai poate depune plangere prealabila, legea spanand:"(1) In cazul infractiunilor pentru care legea prevede ca este necesara o plangere prealabila, aceasta trebuie sa fie introdusa in termen de 2 luni din ziua in care persoana vatamata a stiut cine este faptuitorul. Comotia cerebrala si starea de inconstienta au fost constatate de catre politistii sositi la fata locului si consemnate in actele medicale la vremea respectiva. Multumesc mult!
In cazul dvs. puteti depune plangere oricand intrucat urmarile lovirii fiind grave, infractiunea nu se mai incadreaza in prevederile art. 180 Cod penal , ci eventual 182 c.p. pentru care nu se prevede plangere prealabila.Se va efectua o expertiza mnedico-legala asupra victimei iar incadrarea se va face in functie de rezultatul acesteia.
Av.Ioana Cazacu
DA. Poate depune plangere prealabila, iar aceasta sa fie luata in considerare, daca e in termen de 2 luni de cand si-a amintit. Nu degeaba legea spune " din ziua in care persoana vatamata a stiut cine este faptuitorul" si nu " de la data faptei". Mai trebuie sa se probeze amnezia respectiva.