Pentru infractiunea de lovire -art.180 C.pen.- o d-na procuror pretinde ca cele 2 luni pentru introducerea plangerii prealabile, se socotesc de la data procesului-verbal intocmit de politisti la fata locului,intrucat identitaea faptuitorului era inscrisa pe acel proces-verbal iar partea vatamata l-a semnat atunci.
Politia,dimpotriva primeste plangerea partii vatamate,mai tarziu,dar fara sa aiba inscrisa identitatea faptuitorului completa - numai numele. Politia comunica partii vatamate identitatea acestuia: nume,prenume,adresa si in acelasi timp atrage atentia partii vatamate ca din acel moment in 60 de zile poate depune o plangere prealabila. Cine are dreptate,cum e corect - adica legal?
In CPP la art.284CPP se prevede; "In cazul infractiunilor pentru care legea prevede ca este necesara o plangere prealabila, aceasta trebuie sa fie introdusa in termen de 2 luni din ziua in care persoana vatamata a stiut cine este faptuitorul."
Normal ca pentru infractiunea de lovire - art.180 C.pen.-procurorul socoteste legal ca cele 2 luni pentru introducerea plangerii prealabile, sunt de la data procesului-verbal intocmit de politisti la fata locului, cand identitaea faptuitorului a fost inscrisa in acel proces-verbal si partea vatamata l-a semnat.
Procurorul supravegheaza UP si dispune solutiile in dosarele penale, iar politia este obligata sa primeasca plangerea persoanei vatamate si apoi sa se dispuna cercetari, cu solutie legala.
In aceasta speta procuroruil are dreptate. Daca nu ati depus plangerea in termen de 2 luni de la data cand ati stiut cine este faptuitorul sunteti decazut din dreptul de a mai depune plangere penala.
...din experienta proprie va spun.....nu va asteptati ca procurorii sau judecatorii sa respecte legea....ar fi ceva sanse dar nu este 100% garantat desi toti ne adresam instantei in speranta ca va aplica legea!
Chiar daca in lege scrie negru pe alb "marul este rosu" este foarte posibil sa vina un procuror care sa spuna "marul este albastru!"...si, culmea...instanta spune si ea: "marul este albastru".
In instante nu se aplica legea probabilitatii (o lege matematica universal valabila).
Pentru a va feri de eventuale surprize neplacute sau socuri atunci cand veti avea ocazia sa cititi rezolutii ale procurorilor sau hotarari ale instantelor...cel mai bine este sa va asteptati...la ce nici nu va puteti astepta!