Buna ziua!
Art. 280CPpen.: Procedura in cazul infractiunilor flagrante
(1) In caz de infractiune flagranta, organul de urmarire penala este obligat sa constate savarsirea acesteia, chiar in lipsa plangerii prealabile.
(3) Dupa constatarea infractiunii flagrante, organul de urmarire penala cheama persoana vatamata si, daca aceasta declara ca face plangere prealabila, continua urmarirea penala. In caz contrar, procurorul dispune incetarea urmaririi penale.
A fost infractiune flagranta de furt din auto. Dupa cercetari,pentru ca prejudiciul de mica valoare a fost recuperat, hotul a primit o amenda ad-tiva. Proprietarul auto a primit NUP,pentru ca in declaratiile de la politie,hotul a fost pus sa scrie ca nu depune plangere pentru lovirea sa de catre proprietar. Totusi, in interiorul celor 2 luni de la flagrant,prin posta, cu scrisoare recomandata si aviz de primire a depus plangerea prealabila si certificatul medico-legal (18 zile) la politie.
Art. 279: Organele carora li se adreseaza plangerea
(1) Punerea in miscare a actiunii penale se face numai la plangerea prealabila a persoanei vatamate, in cazul infractiunilor pentru care legea prevede ca este necesara astfel de plangere.
Pentru infractiunea de lovire CP prevede: Art. 180. -
...........................................................................................................................................
Lovirea sau actele de violenta care au pricinuit o vatamare ce necesita pentru vindecare ingrijiri medicale de cel mult 20 de zile se pedepsesc cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
..........................................................................................................................................
Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.
In CPpen. Art. 284: Termenul de introducere a plangerii
(1) In cazul infractiunilor pentru care legea prevede ca este necesara o plangere prealabila, aceasta trebuie sa fie introdusa in termen de 2 luni din ziua in care persoana vatamata a stiut cine este faptuitorul.
Avand in vedere dispozitiile art. de mai sus inteleg ca este perfect legal sa depui,in cele 2 luni, plangere prealabila,chiar daca in declaratiile initiale la politie ai scris ca nu depui plangere penala.La urma urmei declaratiile se pot modifica si nu au valoare de act de dispozitie (poate doar daca erau date in fata judecatorului si nicidecum a organului de cercetare). In concluzie,as vrea sa stiu daca plangerea penala depusa in interiorul celor 2 luni este valabila. Multumesc!