Plângerea este un mod de sesizare a organelor de urmărire penală, pe când plângerea prealabilă, in plus, este și o manieră care le autorizează pe acestea sa continue cercetările.
Ca particularități:
-plângerea prealabilă poate interveni doar in cazul infracțiunilor cu privire la care legea prevede expres, cum ar fi violarea de domiciliu, loviri sau alte violențe etc. și se introduce de către persoana vătămată in termen de 3 luni de la data săvârșirii faptei.
-lipsa plângerii prealabile împiedică organele de urmărire penală sa continue cercetările (să pună în mișcare acțiunea penala), astfel că vor dispune clasarea cauzei.
-plângerea prealabilă poate fi retrasă, situație în care, de asemenea, nu mai pot fi continuate cercetările.
si daca in timp de mai multe luni plangerea prealabila nu a primit nici macar un raspuns,se intelege ca organele competente sunt prea ocupate sa se autosezize cu privire la fapte de natura penala grave sau . cand e vorba de incalcarea art21 din constitutie si nu numai printre altele ... apropo erorile judiciare,sau inducerea in eroare este fapta sau dam vina pe grefieri...poate ar trebui sa mai mearga la scoala?ca nah....analfabetismul functional e cam pretutindeni prin judecatorii?
1. Politia are resurse, personal, bani, timp limitate si nu poate face din rahat bici. Deci si normal ca multe cazuri vor ramane nerezolvate.
2. Nu prea vad cum v-au fost incalcate drepturile prevazute de art. 21. De exemplu, procesele contra lui guru Bivolaru au durat atat de mult, incat pentru mai multe fapte a intervenit prescriptia speciala si a fost achitat din oficiu pentru savarsirea lor. Deci ganditi-va ca un proces grandios dureaza 4-8 ani.