Revin cu art.284CPP:In cazul infractiunilor pentru care legea prevede ca este necesara o plangere prealabila, aceasta trebuie sa fie introdusa in termen de 2 luni din ziua in care persoana vatamata a stiut cine este faptuitorul.
Normal ca daca legea prevede plangere prealabila, care trebuie introdusa in termen de 2 luni din ziua in care persoana vatamata a stiut cine este faptuitorul.
Chiar daca a fost constatata in flagrant infractiunea, se respecta art. 280 CPP unde se prevede: "Dupa constatarea infractiunii flagrante, organul de urmarire penala cheama persoana vatamata si, daca aceasta declara ca face plangere prealabila, continua urmarirea penala. In caz contrar, procurorul dispune incetarea urmaririi penale."
Deci, partea vatamata chiar daca in prima declaratie a scris ca nu depune plangere prealabila, ulterior dupa consultari, discutii,etc. poate depune plangere prealabila (mai ales in cazul unor agresiuni,loviri,etc),dar si dupa ce obtine si un certificat medico-legal,etc
Asa este , intocmai cum spuneti, cu mentiunea ca , retragerea plangerii prealabile sau impacarea partilor, inlatura raspunderea penala.
Raspunsul la primul mesaj este ca in considerare se ia plangerea prealabila depusa in termenul de 2 luni , termen prevazut de lege pentru acest tip de plangere, intrucat, in cazul depasirii acestui termen, opereaza decaderea din dreptul de a mai depune plangere. Totusi, pentru cazuri speciale, cum ar fi forta majora , s-ar putea sa mai fie admisa plangerea , daca se va face dovada imposibilitatii depunerii ei in tremnul legal.
:offtopic: Si am rugamintea sa nu postati mesaje consecutive ,acest lucru fiind contrar regulamentului. Va multumesc , o seara placuta.
Va rog sa ma scuzati,am gresit. Nu se va mai intampla.Multumesc!
Se ia in considerare plangerea penala ,formulata in termenul legal de 60 de zile de la cunoasterea autorului faptei,iar retragerea acesteia inlatura raspunderea penala .