avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 215 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Procedura in cazul infractiunilor flagrante ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Procedura in cazul infractiunilor flagrante (art.280CPpen)

Buna seara ! Doi tineri sunt prinsi in flagrant (fura un cauciuc dintr-un potbagaj deschis), Sunt incadrati la art.208-209CP. Politia constata savarsirea faptei. Se incepe urmarirea penala si procurorul finalizeaza cu scoaterea de sub urmarirea penala si pedepsirea cu amenzi ad-tive. Inserez mai jos :

Art. 280(CPpen): Procedura in cazul infractiunilor flagrante

(1) In caz de infractiune flagranta, organul de urmarire penala este obligat sa constate savarsirea acesteia, chiar in lipsa plangerii prealabile.
(3) Dupa constatarea infractiunii flagrante, organul de urmarire penala cheama persoana vatamata si, daca aceasta declara ca face plangere prealabila, continua urmarirea penala. In caz contrar, procurorul dispune incetarea urmaririi penale.
Partea vatamata nu depune plangere si nu se constituie parte civila. Conf. art. 280 procurorul trebuia sa dispuna incetarea urmaririi penale. si nu scoaterea de sub UP. In acest caz e corecta decizia de ai sanctiona cu amenzi ad-tive ? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 01:15, 11 Noiembrie 2010
Citatul dat de dvs. este din art. 298 din Noul Cod de procedura penala care va intra in vigoare probabil anul viitor!
In prezent, infractiunea flagranta este tratata de art. 465 si urmatoarele din actualul cod de procedura penala.
Mai mult ca sigur procurorul a apreciat ca fapta are un pericol social redus, a facut aplicarea art. 18 indice 1 C.p. si in mod corect a dispus scoaterea de sub u.p. ( a se vedea art 10 pt. 1 lit b prim rap. la art. 11 pt. 1 lit. b).
Partea interesata poate ataca solutia procurorului in termenul legal.

Av. Claudiu Sorin Feteanu
Ati fost sanctionat potrivit art 10 CPP lit b rap la art 18 ind 1 CP si art 91 CP. E vorba de codul penal din 1968, in vigoare. Va puteti considera norocos
D-le avocat Stan, nu am intrebat dupa ce articole s-a dat sanctiunea.
Problema era de ce procurorul nu a dispus incetarea urmaririi penale, avand in vedere ca partea vatamata nu a depus plangere si nu s-a constituit parte civila. A fost intrebat despre acest drept dar a refuzat sa se prevaleze de el.
painu vedeti ce scrie mai sus,dmv traiti in viitor.in actualul cod penal,nu este nevoie de plangere prealabila pentru infractiunea de furt.si urmarirea penala continua,chiar daca victima nu depune plangere.

ar tebui sa va bucurati ca a-ti scapat.eu as propune sa se scoata gradul de pericol social.acum ati fi primit o pedeapsa penala.

a-ti scapat usor,din pacate,pe langa ca a-ti scapat,nici nu va convine.

ma intreb de multe ori,unde e justitia unoeri.
Ati citat din noul Cod de Procedura Penala,neintrat inca in vigoare si dupa ce vi s-a explicat,continuati sa repetati aceiasi intrebare.
Procurorul la pronuntarea acelei solutii probabil a avut in vedere mai multe elemente(infractor primar,prejudiciu foarte mic si probabil recuperat,conduita inculpatului,etc)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere penala valabila? Statescu Statescu Buna ziua! [i]Art. 280CPpen.: Procedura in cazul infractiunilor flagrante (1) In caz de infractiune flagranta, organul de urmarire penala este obligat sa ... (vezi toată discuția)
Ce ramane in picioare:declaratia de renuntare sau plangerea prealabila? taticu100 taticu100 La multi ani! Pt.lovire , fapta incadrata ca infractiune de CP art.180,al.2 se prevede : . [/i] Conf. art. 279 CPP. < [i]Punerea in ... (vezi toată discuția)
Amenintare Sandy11 Sandy11 Buna ziua am colaborat cu politia si cu ajutorul meu au inchis 2 traficati de droguri care dupa o luna au iesit. Am primit amenintari de la prietenii acestora ... (vezi toată discuția)