La multi ani!
Pt.lovire , fapta incadrata ca infractiune de CP art.180,al.2 se prevede : .
Conf. art. 279 CPP. < Punerea in miscare a actiunii penale se face numai la plangerea prealabila a persoanei vatamate, in cazul infractiunilor pentru care legea prevede ca este necesara astfel de plangere.>
In art. 280 CPP se spune < Dupa constatarea infractiunii flagrante, organul de urmarire penala cheama persoana vatamata si, daca aceasta declara ca face plangere prealabila, continua urmarirea penala. In caz contrar, procurorul dispune incetarea urmaririi penale.>
In art.284CPP se spune:
In declaratia luata la fata locului,imediat dupa consumarea infractiunii (deci flagrant) partea vatamata a scis ca nu depune plangere prealabila. Totusi inainte de implinirea celor 2 luni, a depus in termen o plangere prealabila, care si-a urmat cursul.
Inainte de Legea 356/2006, art.280 CPP preciza in mod explicit ca numai pentru unele articole se cerea ca partea vatamata sa dea declaratie ca depune sau nu plangere prealabila. Pentru cele care CP cere imperativ plangere prealabila pentru inceperea actiunii penale nu se cereau declaratii in acest sens.
Partea respectiva din art.280 CPP afost abogata prin L 356/2006.
Intrebare: ce ramane in picioare - declaratia de inceput sau plangerea prealabila depusa in interiorul celor 2 luni?
Raspunsurile de pana acum nu m-au lamurit, va rog ajutati-ma sa inteleg.
Speta: sunt arbitru de fotbal. Semnalez un hentz in careu si dictez 11m. Unul dintre jucatori se enerveaza si ma face KO. Imi pierd pentru cateva clipe cunostinta, cad jos unde mai primesc cateva picioare in cap si in zona coastelor. Se incheie meciul si mergem la politie (la aprox. 15 minute dupa eveniment). La politie, tehui de cap cum eram, scriu declaratia la dictarea politistului. Am declarat ca nu doresc sa ma judec cu respectivul pentru lovire si ca nu am nici o pretentie materiala. Ajuns acasa constat ca nu pot manca, ma duc la medic, constat ca am fractura de mandibula si primesc certificat medicolegal cu 35-40 de zile de ingrijiri. La 30 de zile de la eveniment fac plangere prealabila. Procurorul da NUP fiindca am declarat ca nu vreau sa ma judec. Contest, iar primul procuror infirma, motivand ca declaratia mea a vizat infractiunea de lovire, iar plangerea prealabila avea in vedere avea infractiunea de vatamare corporala. Ma aflu in situatia in care procurorul imi spune ca va da din nou NUP intrucat renuntarea mea a vizat "actiunea de lovire" indiferent de consecintele care le-a produs si ca dosarul nu are nici o sansa in instanta (ca se va da achitare) intrucat declaratia mea de renuntare primeaza.
1. Cu ce text de lege pot combate opinia procurorului care in mod inevitabil va da din nou NUP?
2. Daca in instana cu NUP-ul (evident ca primul procuror va mentine rezolutia) am vreo sansa sa arat ca vointa mea declarata in acea renuntare a fost viciata?
3. Mai am sanse la despagubiri in civil daca am declarat la politie ca nu am nici o pretentie materiala de la acel jucator?