avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort - probe si motive, martori
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort - probe si motive, martori

Salutare!
Am depus o cerere de divort anul acesta in mai, dupa o relatie de 9 ani. Au trecut deja doua termene, urmeaza al treilea. Din cauza ca el nu s-a prezentat la proces a trebuit sa fac dovada domiciliului sau, sa dau un anunt intr-un ziar local, etc. La urmatorul termen trebuie sa se discute probele, sa se aduca martori.
E firesc sa vreau sa divortez, suntem separati de mai bine de un an, fiecare are acum o alta relatie.
Intrebarea mea este :
Ca sa demonstrez ca e vina paratului, ce probe are trebui sa aduc?

Nu au fost agresiuni de nici un fel (poate doar verbale), au fost doar certuri, amenintari cu sinuciderea din partea lui. Pur si simplu aceasta relatie nu mai putea continua, mi-era lehamite sa incerc macar sa mai resuscitez ceva.
Daca dovediti ca sunteti desparti in fapt din vina lui e suficient.
Art.607 – 609 C.proc.civ. reglementează divorţul ca o procedură specială tocmai pentru că stabileşte unele dispoziţii derogatorii de la dreptul comun, printre care şi cele referitoare la probe. Aceste dispoziţii speciale se vor completa cu normele dreptului comun.
În afară de martori, prezumţii şi interogatoriu, în acţiunea de divorţ pot fi folosite și înscrisurile.

Probaţiunea judiciară în materia divorţului cunoaşte, însă, unele derogări de la dreptul comun.
Astfel, în dreptul comun, art.189 alin.1 pct.1 C.proc.civ. prevede că nu pot fi ascultaţi ca martori rudele şi afinii până la gradul al treilea inclusiv. În pricinile privitoare la divorţ, dimpotrivă, rudele şi afinii până la gradul al treilea inclusiv, cu excepţia descendenţilor, pot fi martori, fără a fi necesar în acest sens acordul părţilor.
O altă derogare de la dreptul comun privea inadmisibilitatea interogatoriului pentru dovedirea motivelor de divorţ, admiţându-se în doctrină că această probă este admisibilă pentru combaterea motivelor de divorţ.
În prezent, interogatoriul poate fi folosit ca mijloc de probă, atât pentru dovedirea motivelor de divorţ, cât şi pentru combaterea acestora, întrucât art.612 alin.6 C.proc.civ., care conţinea interdicţia la care ne-am referit, a fost declarat neconstituţional .
Da, au mai aflat si instantele de dreptul familiei despre neconstitutionalitate...
Daca insa sotul nu se prezinta pot exista dificultati probatorii si ar trebui administrata proba cu martori potrivt dreptului comun.
Aveti raspunsul exact in cele aratate de dvs- veti proba cu martori:
-despartirea in fapt a sotilor de un an si motivul despartirii in fapt,
-tot cu martori veti proba acele agresiuni verbale, certuri si motivul acestora, precum si acea relatie a sotului de care vorbiti.
Angajati avocat daca considerati sa nu va descurcati singura, pentru ca o actiune de divort poate fi si respinsa daca nu se probeaza ca relatiile de familie sunt grav si iremediabil vatamate.
Va multumesc foarte mult pentru raspunsurile date.

Din ce am inteles, probabil e de ajuns sa aduc un martor si sa fiu interogata eu insami. As aduce doi martori, dar am observat ca judecatoarea ne limiteaza la un singur martor, probabil din lipsa de timp.

Alte discuții în legătură

Interogarea partilor ralu_2008 ralu_2008 in cazul caii de atac (apel) a unei hotarari de divort, se admite interogatoriul partilor sau doar proba testimoniala cu martori? ce alte probe pot fi admise ... (vezi toată discuția)
Dovezi "motive de divort" ContSters200238 ContSters200238 Daca poate sa imi raspunda cineva... mi-ar fi de mare ajutor De cand am deschis actiunea de divort si avocatul meu, si toata lumea imi spune ca am nevoie de ... (vezi toată discuția)
Lista cu martori sau interogatoriu? leusan leusan Am un proces pe rol.Pot solicita sa fie chemati la interogatoriu si doua persoane de care am facut vorbire in actiunea contra paratului,si care din ... (vezi toată discuția)