ralu_2008 a scris:
in cazul caii de atac (apel) a unei hotarari de divort, se admite interogatoriul partilor sau doar proba testimoniala cu martori?
ce alte probe pot fi admise in aceasta situatie?
Potrivit art. 1170 c.civ. dovada se face prin înscrisuri, prin martori, prin prezumţii, uneori prin mărturia uneia dintre părţi.
Art. 612 alin. 6 c.proc.civ. prevede faptul că interogatoriul nu este admis pentru dovedirea motivelor de divorţ. Totuşi acest mijloc de dovadă va putea fi folosit însă numai pentru combaterea motivelor de divorţ sau în legătură cu alte cereri accesorii procesului de divorţ .
În dreptul comun legea nu îngăduie audierea ca martori a rudelor sau afinilor până la gradul al III-lea inclusiv (art. 189 c.proc.civ). Dimpotrivă, în procesele de divorţ rudelor şi afinii până la gradul al III-lea inclusiv pot fi audiaţi ca martori cu excepţia descendenţilor (art. 190 c.proc.civ.).
Art. 295 c.proc.civ. dispune că instanţa de apel va putea încuviinţa refacerea sau completarea probelor administrate la prima instanţă, precum şi administrarea altor probe , dacă le consideră necesare pentru soluţionarea cauzei.
Rezultă, în primul rând că pot fi administrate probele de la prima instanţă şi în al doilea rând că în apel sunt admisibile orice fel de probe noi, cu condiţia înscrisă în art. 292 c.proc.civ. ca aceste probe să fie propuse de părţi prin cererea de apel sau întâmpinare ori cel mai târziu la prima zi de înfăţişare.