avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 269 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... interogatoriul in materie de divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

interogatoriul in materie de divort

Am o dilema.
Mi s-a cerut sa fac o actiune de introducere a divortului drept tema.
Trebuie sa pregatesc printre altele si interogatorii, ale paratului si reclamantei, insa nu inteleg daca este admisibila aceasta proba in procesul de divort.
Codul de procedura la art. 612, (6) dezaproba aceasta proba invocand exceptia de neconstitutionalitate.
Ma poate lamuri cineva?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:47, 17 Mai 2010
Daca vi s-a dat tema , bine ar fi sa studiati...prin Decizia nr.969/2007 Curtea constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate a acestui articol.
da exista aceasta proba la divort.
Probarea motivelor de divort nu este admisibila prin proba cu interogatoriul paratului.Poate fi folosita aceasta proba in cadrul procesului de divort insa doar in situatia probarii capatelor accesorii de cerere privind incredintarea minorului , stabilirea unei pensii sau al capatului privind legaturi personale cu minorul.
simonette12 a scris:

Probarea motivelor de divort nu este admisibila prin proba cu interogatoriul paratului.Poate fi folosita aceasta proba in cadrul procesului de divort insa doar in situatia probarii capatelor accesorii de cerere privind incredintarea minorului , stabilirea unei pensii sau al capatului privind legaturi personale cu minorul.



Avand in vedere faptul ca a existat si o alta opinie,sunt in asentimentul distinsei dne.avocat Petre ,aratand ca aceasta proba este inadmisibila pe capatul de cerere privind desfacerea casatoriei sau intr-o actiune de acest fel.
Interogatoriul este o proba admisa in celalalte capete de cerere accesorii(pensie,incredintare minor,etc)
Probaţiunea judiciară în materia divorţului cunoaşte, însă, unele derogări de la dreptul comun. Aceste derogări se prezintă sub două aspecte: admisibilitatea în procesul de divorţ a unor probe interzise în dreptul comun şi inadmisibilitatea unor probe în procesul de divorţ, dar admise în dreptul comun.
Primul aspect se referă la admisibilitatea unor mijloace de probă în procesul de divorţ, neîngăduite, în principiu, în dreptul comun.
Al doilea aspect vizează inadmisibilitatea interogatoriului pentru dovedirea motivelor de divorţ. În acest sens, art.612 alin.6 C.proc.civ. dispune că interogatoriul nu poate fi cerut pentru dovedirea motivelor de divorţ.
Totuşi, interogatoriul poate fi folosit pentru combaterea motivelor de divorţ şi pentru soluţionarea cererilor accesorii divorţului, cum sunt cele referitoare la partajul bunurilor, stabilirea pensiei de întreţinere etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Interogarea partilor ralu_2008 ralu_2008 in cazul caii de atac (apel) a unei hotarari de divort, se admite interogatoriul partilor sau doar proba testimoniala cu martori? ce alte probe pot fi admise ... (vezi toată discuția)
Divort - probe si motive, martori RuxandraD RuxandraD Salutare! Am depus o cerere de divort anul acesta in mai, dupa o relatie de 9 ani. Au trecut deja doua termene, urmeaza al treilea. Din cauza ca el nu s-a ... (vezi toată discuția)
Divorti margaandreea margaandreea buna ziua,am avut in iunie procesul de divorti in care sotul n-a semnat divortul pe motiv ca nu vrea sa divorteze si afost amanat pe luna septembrie si ca ... (vezi toată discuția)