avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 481 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... sanctiune disciplinara nelegala :-/
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

sanctiune disciplinara nelegala :-/

:O Daca o sanctiune disciplinara s-a aplicat unui salariat fara respectarea procedurilor legale stabilite de Codul Muncii este legala? Daca nu s-a intocmit o decizie ci o simpla adresa " in atentia....lui x " cum sa contesti o decizie daca nu e ? Care este termenul de contestare ? Daca s-au mai luat si banii salariatului pe acest document ilegal care nu produce efecte juridice ce se poate face ? ( a trecut un an de atunci dar faza s -a repetat iar la inceput de an )
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:47, 11 Iulie 2008
In afara de avertisment scris, toate celelalte sanctiuni prevazute de Codul muncii presupun cercetarea prealabila si apoi decizia de sanctionare ... Da-ne mai multe detalii, in ce consta sanctiunea aplicata, pentru ce anume a fost data, etc.
Chiar daca la acea adresa angajatorul nu a pus titlul "decizie", cata vreme prevede o sanctiune, ea este in fapt o decizie.... Data, evident, cu nerespectarea legii. Trebuie contestata in instanta.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Februarie 2008
Lorena Chirila, Avocat
Concedierea dispusă cu nerespectarea procedurii prevăzute de lege este lovită de nulitate absolută. În cazul în care concedierea a fost efectuată în mod netemeinic sau nelegal, instanţa va dispune anularea ei şi va obliga angajatorul la plata unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul.
Sub sancţiunea nulităţii absolute, în decizie se cuprind în mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinară;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern sau contractul colectiv de muncă aplicabil, care au fost încălcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost înlăturate apărările formulate de salariat în timpul cercetării disciplinare prealabile sau motivele pentru care, în condiţiile prevăzute la art. 267 alin. (3) din Codul muncii, nu a fost efectuată cercetarea;
d) temeiul de drept în baza căruia sancţiunea disciplinară se aplică;
e) termenul în care sancţiunea poate fi contestată;
f) instanţa competentă la care sancţiunea poate fi contestată.
Decizia de sancţionare poate fi contestată de salariat la instanţele judecătoreşti competente în termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicării.
Singura solutie de rezolvare a problemei este instanta mai ales ca s-au retinut drepturi banesti fara sa existe o hotarare in acest sens. Sunt sanse sigure de castig iar actiunea este scutita de plata taxelor de timbru.
Prezentarea pe scurt a situatiei este : Un salariat "X" se angajeaza undeva, intr o institutie foarte importanta. La inceput se ocupa de o parte mai mult manageriala si de contracte, analiza, urmarire, si redactarea lor. Ulterior pleaca o colega ce avea o alta lucrare pe parte de contabilitate. In aceasta situatie salariatul "X" este fortat sa preia si acea lucrare, care oricum a fost deficitar intocmita de fosta colega din cauza lipsei de timp, a volumului foarte mare de lucru si mai ales ca urmare a faptului ca nu avea o calificare in domeniu. X incearca sa depuna bilantul in termen dar s-a chinuit foarte mult datorita erorilor gasite, astfel ca il depune la data de 27.04.2007. Deci 4 luni a fost in imposibilitatea de a se ocupa de lucrarile curente ale anului 2007. Un motiv in plus fiind lipsa programului informatic pe care se lucra / acesta nu functiona fara o actualizare facuta pentru a se putea trece la anul urmator./ In luna martie salariatul X se trezeste cu o "decizie" de sanctionare disciplinara ce a constat in penalizarea salariului cu 10% pe trei luni, martie, aprilie si mai, pe motiv ca nu s-au facut inregistrarile contabile la zi....???? yoooi :O / Salariatul saracu ramane consternat :O dar nu ataca asa zisa decizie ( desi cunoaste legislatia ) de teama sa nu-si piarda serviciul. Se lasa deci penalizat si continua sa lucreze depunand eforturi enorme ( lucrand aproape zilnic pana la orele 22-23 ) sa aduca lucrarile la zi, fiind un volum foarte mare de documente - cam 5 bibliorafturi pe luna ), avand si alte sarcini, dar ....nu reuseste. In luna decembrie 2007 X isi ia concediul de odihna pe care nu a reusit sa-l ia in luna august cand era programat. La acea data terminase luna octombrie 2007. In luna ianuarie 2008 X se trezeste cu un cotrol intern. Ulterior, se face un proces verbal de control datat cu 16 ianuarie dar despre care nu este informat. Aceata i-a fost adus la cunostinta tarziu, pe 12 februarie, cand este pus sa semneze ca a luat la cunostinta de ce scrie in el. Totodata acolo mai scria ca pe 15.02.2008 trebuie sa inchida anul 2007....#-o / X semneaza pe procesul verbal dar pune data de 12.02.2008. ;) Pe data de 21.02.2008 se trezeste cu o alta hartie ( nu decizie ) prin care este penalizat tot cu 10% pe 3 luni pe motiv ca nu a inchis anul 2007. LEGEA 259/2007 – PT COMPLETAREA LEGII 82/1991 precizeaza :

19. La articolul 35, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 35. - (1) Termenele pentru intocmirea situatiilor financiare anuale sunt urmatoarele:
a) pentru societatile comerciale, societatile/companiile nationale, regiile autonome, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, 150 de zile de la incheierea exercitiului financiar;
b) pentru celelalte persoane prevazute la art. 1, 120 de zile de la incheierea exercitiului financiar.
20. La articolul 35, dupa alineatul (1) se introduc doua noi alineate, alineatele (1^1) si (1^2), cu urmatorul cuprins:
"(1^1) Termenele pentru depunerea situatiilor financiare anuale la unitatile teritoriale ale Ministerului Economiei si Finantelor sunt:
a) 150 de zile de la incheierea exercitiului financiar, pentru persoanele prevazute la alin. (1) lit. a), cu exceptia societatilor comerciale;
b) 120 de zile de la incheierea exercitiului financiar, pentru persoanele prevazute la alin. (1) lit. b).

Sanctiunea este facuta in baza art. 264 lit. d Codul Muncii, dar fara respectarea procedurii de cerectare disciplinara prevazuta de codul muncii. Respectiv :
1. S-a incalcat art. 267
- nu a fost facuta cercetarea disciplinara prelabila
- nu a fost convocat in scris salariatul
- nu a fost lasat sa-si formuleze si sustina toate apararile si sa ofere probe si motivatii
2. S-a incalcat art. 268
- in decizie nu au fost precizate motivele pentru care nu a fost facuta cercetarea ( asa cum prevede alin 2 lit. c )
- nu a fost precizat termenul in care sanctiunea poate fi contestata ( asa cum prevede lit. e ) si nici instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata ( asa cum prevede alin 2 lit. f )
- decizia nu a fost comunicata salariatului in termen de 5 zile calendaristice de la data emiterii ( asa cum prevede alin 3 al art. 268 ). Adresa a fost emisa pe data de 14 februarie si adusa la cunostinta salariatului pe 21.02.2008 X-( )
Lipsa acestor elemente fiind sub sabctiunea nulitatii.
Fiind a doua "decizie de acest gen " salariatul X s-a X-( si e hotarat sa atace B-) / Pentru cotestatie este necesar sa trimita la instanta contestatie? sau trebuie cerere de chemare in judecata ? In plus mai primeste o hartie in care este "avertizat' ca in cazul in care se vor mai repeta asemenea probleme i se va desface contractul de munca disciplinar.....#-o :O
Desi art. 265 alin 2 precizeaza ca " pentru aceeasi abatere disciplinara se poate aplica numai o singura sanctiune "....#-o Oare de cate ori a fost sanctionat X ? mai ales ca i s-au taiat si primele si al 13 -lea salariu...:( X-(

Alte discuții în legătură

Decizie de sanctionare saftmiki saftmiki deciziile de sanctionare se inregistreaza la ITM?am un angajat care a a savarsit o abatere si i-am dat un avertisment scris in care am specificat ca i se va ... (vezi toată discuția)
Decizie incetare cim pe motive disciplinare mery52 mery52 Buna ziua, va rog sa-mi spuneti care sunt pasii incetarii unui CIM pe motive disciplinare. Am un salariat care nu a venit la munca doua zile si vreau sa-i ... (vezi toată discuția)
Absente nemotivate hukviorel2005 hukviorel2005 buna ziua, la cate absente nemotivate i se va desface contractul de munca unui angajat? se face cu art 61 a ? in cazul in cat\\re nu i s-a descfacut ... (vezi toată discuția)