avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... absente nemotivate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

absente nemotivate

buna ziua,
la cate absente nemotivate i se va desface contractul de munca unui angajat?
se face cu art 61 a ?
in cazul in catre nu i s-a descfacut contractul de munca abia i dupa 45 de absente si nici macar cu art 61, sunteti de acord ca este o greseala?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:41, 30 Martie 2009
Depinde de prevederile din Regulamantul de ordine interioara a societatii respective . Se poate desface disciplinar contractul de munca in unele cazuri si dupa 3 absente nemotivate. Este dificil de afirmat daca s-a procedat corect sau nu daca nu cunoastem prevederile din ROI. Poate s-a a juns la o intelegere si s-a desfcut cim cu acordul partilor.
1. Nu este o greseala care sa va aduca sanctiuni din partea ITM.
2. In cele mai multe regulamente interne se prevede ca dupa 3 zile de absente nemoticate, salariatul sa fie concediat cu art.61, lit.a) din Codul muncii (dar si cu respectarea art.263-268 din Codul muncii).
3. Puteti sa faceti concedierea si acum, ca sanctiune disciplinara, dar conform art.268 din Codul muncii:
Art. 268. - (1) Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.
(2) Sub sanctiunea nulitatii absolute, in decizie se cuprind in mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern sau contractul colectiv de munca aplicabil, care au fost incalcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, in conditiile prevazute la art. 267 alin. (3), nu a fost efectuata cercetarea;
d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.
(3) Decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii.
(4) Comunicarea se preda personal salariatului, cu semnatura de primire, ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta.
(5) Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfacerea contractului de munca florin96 florin96 Perioada absentata de la serviciu a fost 01-06 ianuarie (01, 02, 03, 04 sarbatori). Pentru cele doua zile de lucru succesive nemotivate se poate desface legal ... (vezi toată discuția)
Comisie de disciplina,convocare,acte de intocmit sonder sonder Buna! Am rugamintea sa ma ajutati cu un format de Convocare pentru Comisia de Disciplaina,pentru o angajata care nu si-a respecat preavizul de 15 ... (vezi toată discuția)
Demisie sau concediere? maria3000 maria3000 Buna ziua tuturor!!! Va rog mult sa ma ajutati intr-o problema pe care am incercat sa o rezolv singura dar nu am reusit: patronul meu doreste sa inchida doua ... (vezi toată discuția)