avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1143 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... comisie de disciplina,convocare,acte de intocmit
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

comisie de disciplina,convocare,acte de intocmit

Buna!
Am rugamintea sa ma ajutati cu un format de Convocare pentru Comisia de Disciplaina,pentru o angajata care nu si-a respecat preavizul de 15 zile,si,eventual,cu ce acte trebuiesc intocmite de Comisie pentru desfacerea disciplinara a CIM.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:33, 2 August 2008
Pasii pentru desfacerea disciplinara a contr de munca sunt urmatorii:
- seful direct face un referat prin care explica ce fapte a comis salariatul respectiv (neprezentare la serviciu, de exemplu, etc);
- in baza referatului se constituie o comisie de disciplina pentru a face cercetarea (formata din 3 persoane, de regula). Din comisie va face parte fără drept de vot, în calitate de observator, şi un reprezentant al organizaţiei sindicale al cărei membru este salariatul cercetat.
- comisia convoaca in scris salariatul. Comisia îl va convoca în scris pe salariatul cercetat, cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte. Convocarea va indica cel puţin motivul, data, ora şi locul întrevederii.
- comisia, dupa convocare face un raport de cercetare disciplinara prin care arata ce anume s-a incalcat din fisa postului, regulamentul intern, contr colectiv de munca, etc si face propunerea de sanctionare, in cazul ei desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
- in baza propunerii comisiei de disciplină angajatorul va emite decizia de sancţionare.

Codul muncii la art. 268 prevede :
(1) Angajatorul dispune aplicarea sancţiunii disciplinare printr-o decizie emisă în formă scrisă, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luării la cunoştinţă despre săvârşirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârşirii faptei.
(2) Sub sancţiunea nulităţii absolute, în decizie se cuprind în mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinară;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern sau contractul colectiv de muncă aplicabil, care au fost încălcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost înlăturate apărările formulate de salariat în timpul cercetării disciplinare prealabile sau motivele pentru care, în condiţiile prevăzute la art. 267 alin. (3), nu a fost efectuată cercetarea;
d) temeiul de drept în baza căruia sancţiunea disciplinară se aplică;
e) termenul în care sancţiunea poate fi contestată;
f) instanţa competentă la care sancţiunea poate fi contestată.
(3) Decizia de sancţionare se comunică salariatului în cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii şi produce efecte de la data comunicării.
(4) Comunicarea se predă personal salariatului, cu semnătură de primire, ori, în caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandată, la domiciliul sau reşedinţa comunicată de acesta.
(5) Decizia de sancţionare poate fi contestată de salariat la instanţele judecătoreşti competente în termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicării.


S.C.
Sediul.......................................
Cod Fiscal.............................. Nr. ..../............

Catre:
Adresa:

Prin prezenta va comunicam ca sunteti convocat la sediul societatii din ………………………………(localitate, str., nr.)
la data de _____, intre orele _______ in vederea efectuarii cercetarii prealabile cf. art. 267 alin. 1 din Codul Muncii pentru rezolvarea situatiei dosarului de personal.
Va aducem la cunostinta ca lipsiti nemotivat din data de _________, iar in cazul neprezentarii dvs. vor fi aplicate prevederile art. 264 alin. 1 lit. "f" din Codul Muncii coroborat cu art. 267 alin. 3 din Codul Muncii.
Prezenta s-a intocmit in 3 (trei) exemplare, din care 1 exemplar v-a fost inaintat spre luare la cunostinta.
DIRECTOR,
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 August 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
La raspunsul lui "elis" am o completare, reiesita din ceea ce mi s-a intmplat mie: daca adresa trimisa salariatului, acasa, vi se returneaza, dintr-un motiv sau altul, mai trimiteti-o inca odata si daca si aceasta vi se returneaza, atunci abia puteti sa-i incetati contractul individual de munca pentru absente nemotivate. Altfel s-ar putea sa aveti probleme in instanta, daca salariatul va dovedi ca a fost in imposibilitatea de a primi adresa dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfacerea disciplinara a contractului de munca decarrera_ro decarrera_ro :D Conditii pentru desfacerea disciplinara a contractului de munca. !? (vezi toată discuția)
Demisie laryssa laryssa As dorii o opinie referitoare la urmatorul caz daca se poate : In 2007 de la firma noastra un fost angajat a plecat fara sa faca cerere de demisie. Carnetul ... (vezi toată discuția)
Demisie sau concediere? maria3000 maria3000 Buna ziua tuturor!!! Va rog mult sa ma ajutati intr-o problema pe care am incercat sa o rezolv singura dar nu am reusit: patronul meu doreste sa inchida doua ... (vezi toată discuția)