avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1143 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale demisie sau concediere?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

demisie sau concediere?

Buna ziua tuturor!!!
Va rog mult sa ma ajutati intr-o problema pe care am incercat sa o rezolv singura dar nu am reusit: patronul meu doreste sa inchida doua contracte de munca pe motivul absentelor nemotivate. le-a trimis acasa o convocare la sediu ptr. rezolvarea dosarelor ptr. care a primit confirmarea de primire dar respectivii tot nu s-au prezentat. acum, doreste sa le desfaca CIM iar eu nu stiu cum se face asta. trebuie tot prin demisie sau prin concediere? nu stiu in baza caror articole, nu am nici un model, chiar nu stiu cum se face asta si nici pe net nu m-am descurcat sa aflu. Va rog mult de tot daca se poate sa ma ajutati, luni trebuie sa ma duc cu ele la ITM si eu nu stiu sa ii spun sefului cum se face. trebuie sa stiti ca sunt inca la inceput si pina acum nu m-am lovit de asa ceva.
Va multumesc mult de tot anticipat!
Cel mai recent răspuns: maria3000 , utilizator 13:11, 18 Septembrie 2007
In mod normal, absentele nemotivate reprezinta abatere grava si se sanctioneaza ca atare. Verifica RI al societatii, s-ar putea sa scrie acolo care este sanctiunea pentru absente nemotivate. Codul muncii arata, in art 61, care sunt cazurile de concediere (la tine s-ar potrivi litera a) dar trebuie facuta cercetarea prealabil (vezi art 63 din CM).
Deci: verifica Codul muncii art 55, 60, 61, 63.;)
daca au fost convocati la cercetare prealabila si nu au venit poti desface contractul si fara cercetare, art.267 codul muncii, 2) În vederea desfãºurãrii cercetãrii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat în scris de persoana împuternicitã de cãtre angajator sã realizeze cercetarea, precizându-se obiectul, data, ora ºi locul întrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea fãcutã în condiþiile prevãzute la alin. (2) fãrã un motiv obiectiv dã dreptul angajatorului sã dispunã sancþionarea, fãrã efectuarea cercetãrii disciplinare prealabile.
pentru motiv vezi unde te incadrezi......
Se intocmeste un proces verbal de catre comisia de cercetare disciplinara, sau de catre persoana numita de angajator sa realizeze cercetarea disciplinara in care se arata faptul ca salariatul nu s-a prezentrat la data si ora la care a fost convocat . Conducerea in baza PV decide desfacerea CIM disciplinar fara efectuarea cercetarii disciplinare, la decizie (in 3 exemplare)se ataseaza copie PV, copie convocare, copie confirmare de primire, si foarte important se comunica decizia in termen de 5 zile postal cu confirmare de primire salariatului. Un alt aspect important este ca decizia sa fie emisa in termen de 30 zile de la data luarii la cunostinta a abaterii disciplinare.

Art. 268. - (1) Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.
(2) Sub sanctiunea nulitatii absolute, in decizie se cuprind in mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern sau contractul colectiv de munca aplicabil, care au fost incalcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, in conditiile prevazute la art. 267 alin. (3), nu a fost efectuata cercetarea;
d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.
(3) Decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii.
(4) Comunicarea se preda personal salariatului, cu semnatura de primire, ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta.
(5) Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.
Buna seara tuturor!!!!
Va multumesc mult pentru raspunsurile dumneavoastra promte si pentru ajutor.
Nu are RI dar am inteles din raspunsuri ca daca nu s-a prezentat la convocare, patronul meu poate face concedierea. ii voi spune sa faca procesul verbal, ma voi uita in CM dupa art. despre care mi-ati spus si sper sa ma descurc. dupa parerea mea, intelegind ca este un lucru grav concedierea aceasta, eu nu le-as face acest rau (cunosc adevarata situatie) ptr. ca asta se face foarte usor, dar.....patronul hotaraste.
Va multumesc inca o data ptr. tot ajutorul pe care mi-l dati de cite ori am nevoie.
Cu respect si consideratie,
Maria
Acest rau absentele nemotivate perturba activitatea unei societati, neaplicindu le lor aceasta sanctiune, poti genera o pierdere mult mai mare pentru societatea respectiva. Mai ales daca e vorba de o societate mica sau mijlocie, dar si la cele mari situatia e cam aceeasi, mai ales in conditiile in care forta de munca o gasesti destul de greu.

Alte discuții în legătură

Concediere - absente nemotivate vidiva vidiva cu ce articol este corect sa incadrez o concediere pe baza absentelor nemotivate ? Art 51.(2) , Art. 52.(1) b) sau Art. 61. a ? si la cate absente nemotivate ... (vezi toată discuția)
Desfacerea contractului individual de munca pt absente nemotivate carmen64 carmen64 am mai multi angajati care lipsesc nemotivat de mai mult de o luna de zile ce pot sa fac in cazul lor? cum pot sa le desfac contractul ? (vezi toată discuția)
Desfacerea cim-ului in baza absentelor nemotivate delia25 delia25 Buna ziua! La cate absente nemotivate se poate desface contractul de munca si care este procedura? Multumesc (vezi toată discuția)