avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... desfacerea cim-ului in baza absentelor nemotivate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

desfacerea cim-ului in baza absentelor nemotivate

Buna ziua! La cate absente nemotivate se poate desface contractul de munca si care este procedura? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:46, 20 Octombrie 2009
nr. de absente nemotivate depinde ce ceea ce scrie in CCM si ROI specifice fiecarei societati. ca si procedura, se intocmeste un referat de seful direct al celui in cauza, se dispune cercetarea disciplinara si, in funcie de acestea si de prevederile inscrise in ROI, se ia decizia desfacerii CIM. desfacerea CIM se face dupa cercetarea administrativa disciplinara printr-o decizie a conducatorului societatii.
Buna ziua.
In acest caz este vorba despre desfacerea disciplinara a contractului de munca .
In Regulamentul de Ordine Interna al societatii din care faceti parte ar trebui sa existe numarul de zile de absente nemotivate de la care se poate desface contractul si de asemenea sanctiunea care ar trebui aplicata in acest caz.

In acest caz trebuie respectata procedura de desfacere disciplinara (cercetare disciplinara, notificarea persoanei in cauza, etc) conform art.267 Codul Muncii.

Citez:

Art. 267. [cercetarea disciplinară]
(1) Sub sancţiunea nulităţii absolute, nici o măsură, cu excepţia celei prevăzute la art. 264 alin. (1) lit. a) -{ se refera la avertismentul scris}, nu poate fi dispusă mai înainte de efectuarea unei cercetări disciplinare prealabile.
(2) În vederea desfăşurării cercetării disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat în scris de persoana împuternicită de către angajator să realizeze cercetarea, precizându-se obiectul, data, ora şi locul întrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea făcută în condiţiile prevăzute la alin. (2) fără un motiv obiectiv dă dreptul angajatorului să dispună sancţionarea, fără efectuarea cercetării disciplinare prealabile.
(4) În cursul cercetării disciplinare prealabile salariatul are dreptul să formuleze şi să susţină toate apărările în favoarea sa şi să ofere persoanei împuternicite să realizeze cercetarea toate probele şi motivaţiile pe care le consideră necesare, precum şi dreptul să fie asistat, la cererea sa, de către un reprezentant al sindicatului al cărui membru este.
Cititi si aplicati prevederile art.263-268 din Codul muncii si art.75 din CCMUNN pe anii 2007-2010.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Absente nemotivate vasilelacramioara vasilelacramioara buna seara, va rog frumos, sa ma lamureasca si pe mine cineva ca am urmatoarea situatie , un salariat lipseste de pe data de 10.05.2011 si nu poate fi ... (vezi toată discuția)
Care este procesul pentru desfacerea contractului de munca cu litera a? Anddy Anddy Buna ziua, Imi puteti spune care este procesul de desfacere al contractului de munca cu litera a? In cat timp de la demisie se poate face? Se poate ca ... (vezi toată discuția)
Absente comancorinaadelina comancorinaadelina Buna seara , Am un salariat cu CIM pe perioada de 3 luni; (contractul inceteaza de drept in februarie 2016) de 2 zile absenteaza nemotivat, noi nereusind sa ... (vezi toată discuția)