avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... absente nemotivate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

absente nemotivate

buna seara, va rog frumos, sa ma lamureasca si pe mine cineva ca am urmatoarea situatie , un salariat lipseste de pe data de 10.05.2011 si nu poate fi contactat asi dori sa- i desfac contractul de munca dar nu stiu cu ce articol va rog frumos ce pot face. multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:14, 19 Mai 2011
art.61 lit.a Codul muncii cu respectarea procedurii prealabile de cercetare disciplinara. Mai precis inainte de a proceda la desfacerea CIM, trimiteti salariatului in cauza, o convocare prin care ilnvitati la sediul societatii pentru cercetare disciplinara. Vedeti si art.264, 267 si 268 codul muncii
Ultima modificare: Miercuri, 18 Mai 2011
lauraadriana, utilizator
vasilelacramioara a scris:

buna seara, va rog frumos, sa ma lamureasca si pe mine cineva ca am urmatoarea situatie , un salariat lipseste de pe data de 10.05.2011 si nu poate fi contactat asi dori sa- i desfac contractul de munca dar nu stiu cu ce articol va rog frumos ce pot face. multumesc


Temeiul de drept al incetarii c.i.m. pentru absente nemotivate este art.61 lit.a C.mun.
Cerecetarea disciplinara presupune parcurgerea a 5 etape:
1. Intocmirea unui referat privind savarsirea unei abateri disciplinare
2. Emiterea deciziei de numire a comisiei de cercetare disciplinara
3. Convocarea salariatului pentru cercetarea disciplinara prealabila
4. Intocmirea Procesului-verbal de catre comisia de cercetare disciplinara
5. Decizie de sanctionare (concediere)

Procedura cercetarii disciplinare a personalului angajat cu contract de munca se realizeaza in temeiul si in conformitate cu Codul Muncii si Contractul colectiv de munca aplicabil angajatorului.
Conform art. 267 alin. (2) din Codul muncii, in vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de comisia insarcinata cu efectuarea cercetarii, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
In cursul cercetarii disciplinare prealabile acesta are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in valoarea sa si sa ofere comisiei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.
Este posibil, insa ca angajatul sa nu se prezinte in fata comisiei insarcinate cu efectuarea cercetarii disciplinare pentru a fi audiat, punandu-se problema consecintelor si a modalitatii de continuare a procedurii.
Consecinta imediata a acestei neprezentari este prevazuta de art. 267 alin. (3) din Codul muncii: angajatorul are dreptul sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii prealabile, procedura fiind considreata indeplinita.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cercetare disciplinara plus mobile plus mobile Buna ziua, am un angajat care lipseste de la servici de pe data de 22.08.2011, pe data de 24.08.2011 i-am trimis scrisoare acasa cu confirmare de primire ... (vezi toată discuția)
Desfacerea contractului de munca eu_craciun eu_craciun ma poate ajuta cineva sa-mi spuna care este procedura pentru desfacerea contractului individual de munca conform noului cod, pentru motive disciplinare? stiu ... (vezi toată discuția)
Procedurile de desfacerea contractului de munca freshpoint freshpoint Buna ziua Va rog sa -mi transmiteti procedurile de desfacere a contractului de munca (referat,decizii, instintare etc.) pe baza absentelor nemotivate de la ... (vezi toată discuția)