avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Procedurile de desfacerea contractului de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Procedurile de desfacerea contractului de munca

Buna ziua

Va rog sa -mi transmiteti procedurile de desfacere a contractului de munca (referat,decizii, instintare etc.) pe baza absentelor nemotivate de la locul de munca.
multumesc
FRESH (angajator)
Cel mai recent răspuns: freshpoint , utilizator 14:59, 28 Iulie 2011
Procedura disciplinara una este complexa si diferentiata pe categorii de angajati, prezentand reguli generale, aplicabile tuturor categoriilor profesionale si reguli specifice fiecarei categorii in parte.
Pasii necesari efectuarii cercetarii disciplinare sunt:
a) intocmirea referatului de sesizare;
Prin referatul de sesizare orice alt salariat (de obicei seful ierarhic al autorului abaterii) sesizeaza angajatorul in legatura cu savarsirea unei fapte considerata a fi o abatere disciplinara.
Precizam ca actul de sesizare trebuie sa se refere la o fapta, actiune sau inactiune care reprezinta abatere disciplinara, iar calificarea faptelor care constituie abateri disciplinare o face angajatorul, conform Codului muncii, prin enumerarea expresa a acestora in regulamentul intern.

b) Constituirea comisiei insarcinate cu efectuarea cercetarii;
In urma analizarii referatului, angajatorul poate dispune sau nu cercetarea disciplinara.
Pe referatul de sesizare se da ori rezolutia referitoare la efectuarea cercetarii, ori cea referitoare la clasarea sesizarii. In primul caz se desemneaza comisia insarcinata cu efectuarea cercetarii si este imputernicita aceasta comisie in vederea efectuarii cercetarii.
In baza referatului pe care s-a dispus rezolutia mentionata, respectiv in baza notei de serviciu se intocmeste actul ( decizia, dispozitia, ordinul) de numire a comisiei insarcinate cu efectuarea cercetarii care va propune sau nu, in final, sanctiunea.

c) convocarea autorului faptei la efectuarea cercetarii disciplinare;
Conform art. 251 alin. (2) din Codul muncii, in vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de comisia insarcinata cu efectuarea cercetarii, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.

d) ascultarea salariatului;
In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.
Este posibil, insa ca angajatul sa nu se prezinte in fata comisiei insarcinate cu efectuarea cercetarii disciplinare pentru a fi audiat, punandu-se problema consecintelor si a modalitatii de continuare a procedurii.
Consecinta imediata a acestei neprezentari este prevazuta de art. 251 alin. (3) din Codul muncii: angajatorul are dreptul sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii prealabile, procedura fiind considreata indeplinita.

e) intocmirea raportului efectuarii cercetarii disciplinare;
Cercetarea disciplinara prealabila se va finaliza cu un proces-verbal sau referat ori raport intocmit de comisia imputernicita; la acesta se ataseaza nota explicativa a salariatului.

f) emiterea deciziei de sanctionare.
Constatand vinovatia salariatului, dupa efectuarea cercetarii prealabile (sau dupa constatarea imposibilitatii efectuarii ei datorita culpei celui in cauza), angajatorul urmeaza sa stabileasca sanctiunea disciplinara, in baza propunerii comisiei de disciplina.
Conform art. 252 alin. (1) C.mun., angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.
Orice sanctiune intervenita dupa curgerea acestor termene va fi nelegala, consecinta fiind nulitatea absoluta a deciziei de sanctionare.
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere angajat nemotivat marcucarolina marcucarolina Va rog frumos sa-mi spuneti ce etape trebuie sa parcurg cand un angajat nu s-a prezentat la munca ,pot sa-i desfac contractul de munca pentru o singura ... (vezi toată discuția)
Sanctionare angajat lungeanuadina lungeanuadina Care sunt pasii pentru aplicarea unei sanctiuni disciplinare? Vreau sa fac o reducere a salariului de baza pe o durata de 3 luni cu 10%. (vezi toată discuția)