:O Daca o sanctiune disciplinara s-a aplicat unui salariat fara respectarea procedurilor legale stabilite de Codul Muncii este legala? Daca nu s-a intocmit o decizie ci o simpla adresa " in atentia....lui x " cum sa contesti o decizie daca nu e ? Care este termenul de contestare ? Daca s-au mai luat si banii salariatului pe acest document ilegal care nu produce efecte juridice ce se poate face ? ( a trecut un an de atunci dar faza s -a repetat iar la inceput de an )
C.muncii in privinta cercetarii dsiciplinare:
Art. 268. - (1) Angajatorul dispune aplicarea sancţiunii disciplinare printr-o decizie emisă în formă scrisă, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luării la cunoştinţă despre săvârşirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârşirii faptei.
Cum scris si Elis in mai multe topic-uri anterioare, ambele termene trebuie respectate.
Cam greu se mai poate face acum o cercetare ca la carte, dupa cate greseli s-au facut.
Deoarece nu este un act jurisdictional, decizia de sanctionare este revocabila. Revocarea constituie o manifestare de vointa neconditionata si intergrala. Decizia de revocare isi produce efectele retroactiv de la data emiterii actului revocat.
Daca nu a expirat termenul de 6 luni, atunci angajatorul poate relua cercetarea disciplinara prealabila.
Prin urmare, trebuie sa existe mai intai o decizie de revocare a deciziei de sanctionare.
1.in cazul in care se revoca "decizia" veche, imperfecta, in cadrul termenului de 6 luni, dar au trecut in mod evident mai mult de 30 de zile de cand angajatorul a luat la cunostinta despre savarsirea abaterii (sa zicem ca au trecut deja 3 luni de cand a aflat de abatere, lucru pe care salariatul il poate dovedi cu vechea decizie, adresa, sau orice altceva vizand aceeasi "abatere"), o noua decizie mai poate fi legala?
2. Comunicarea unei decizii de sanctionare catre angajat genereaza pentru angajator imposibilitatea de a o revoca? (am citit unele opinii in sensul asta si as vrea sa stiu care este parerea ta, in care am mare incredere).
Art.268 alin.1 din Codul muncii reglementeaza doua termene diferite in interiorul carora angaatorul va putea sa sanctioneze salariatii vinovati de nerespectarea normelor si regulilor privind disvciplina muncii : unul de 30 de zile calendaristice , iar celalat de 6 luni.
Primul termen curge de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare de catre conducerea unitatii, iar cel de al doilea termen curge de la data savarsirii abaterii disciplinare.
Curgerea celor doua termene conduce la prescrierea dreptului angajatorului de a aplica sanctiuni disciplinare.
1. Daca vechea decizie a fost revocata, o noua decizie de sanctionare poate fi emisa numai cu respectarea celor doua termene.
2. Revocarea, asa cum am mai scris, constituie o manifestare de vointa neconditionata si integrala. Comunicarea unei decizii de sanctionarea nu genereaza imposibilitatea angajatorului de a revoca aceasta decizie. Consider, ca si decizia de revocare trebuie sa fie adusa la cunostinta salariatului tot prin acelasi mod prin care i s-a adus la cunostinta si decizia de sanctionare.