avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1988 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract de munca sau de colaborare ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract de munca sau de colaborare ?

Va rog sa ma lamuriti asupra urmatorului aspect:
De ce angajatorii propun un contract de colaborare ca fiind mult mai avantajos pt colaborator decat un contract de munca? Ba mai mult, argumantul ar fi ca din 2011 se renunta la cartile de munca, si ca de iau in calculul stagiului de cotizare, contractele de colaborare.Daca cartile de munca au intrat in programul de scanare si din 20011 nu se mai trece nimic in ele, care va fi actul care va dovedi plata contributiei la asigurari sociale si vechimea in munca?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:41, 23 Ianuarie 2013
Dovada vechimii in munca se poate proba si cu adeverinta eliberata de angajator si vizata la ITM(tipizatele pentru cartile de munca nu se mai gasesc e ceva vreme si pentru cei care se afla in aceasta situatie, de a nu detine carte de munca, angajatorul elibereaza adeverinte, la incetarea CIM).
Referitor la CIM/vs contract de prestari servicii, cred ca este mai avanatajos pentru angajatori pentru ca nu sunt atat de multe contributii sociale de platit in cazul contractului de prestari servicii si in plus, e si mai flexibil pentru angajatorii care au nevoie de forta de munca pentru perioade mai mari de 2 ani (in momentul de fata CIM pe perioada determinata se poate incheia pe o perioada de maxim 2 ani)
Buna seara!
Am si eu o nelamurire...acest contract de colaborare iti asigura un nr de zile de concediu de odihna?beneficiezi si de asigurare de sanatate ?Multumesc.
@ Sunbeam

Aceste contracte nu ofera protectie salariatului in nicio privinta. Fiind un raport de drept civil, si nu de dreptul muncii, persoana fizica neautorizata, angajata pe baza de conventie civila, nu are practic niciun drept. Chiar daca teoretic ar avea anumite drepturi, nu are instrumentele juridice pentru a si le realiza in mod eficient.

Contractele de colaborare nu sunt supuse dispozitiilor Codului Muncii , ci celor din Codul Civil.

Practica judecatoreasca si autoritatile fiscale considera ca un asemenea contract este posibil doar pentru o prestatie unica, ocazionala, si nu pentru activitati regulate, desfasurate pe o perioada de timp nelimitata sau mai lunga decat cere prestatia respectiva.

Drepturile si obligatiile prestatorului trebuie sa fie prevazute in contractul respectiv .. ce este stipulat in contractul dvs cu privire la zilele de CO?
Nu scrie nimic deocamdata pt ca nu am inca acest contract,tocmai de asta vroiam sa stiu ce presupune el,sa stiu daca accept sau nu.
Dar in cazul unui contract individual de munca cu 4 ore de munca, am asigurare medicala,asigurare sociala,concediu de odihna si toate celelalte drepturi ca si in cazul unui contract cu 8 ore de munca ?
Noi nu avem, de unde sa stim ce este stipulat in acesta , decat daca ne spueti dvs .. insa acesta este supus unor alte reguli decat cele prevazute in Codul Muncii.

In cazul unui c.i.m. indiferent de durata timpului de munca beneficiati de drepturile prevazute de lege pentru orice salariat.
art.39 C.mun.
(1) Salariatul are, in principal, urmatoarele drepturi:
a) dreptul la salarizare pentru munca depusa;
b) dreptul la repaus zilnic si saptamanal;
c) dreptul la concediu de odihna anual;
d) dreptul la egalitate de sanse si de tratament;
e) dreptul la demnitate in munca;
f) dreptul la securitate si sanatate in munca;
g) dreptul la acces la formarea profesionala;
h) dreptul la informare si consultare;
i) dreptul de a lua parte la determinarea si ameliorarea conditiilor de munca si a mediului de munca;
j) dreptul la protectie in caz de concediere;
k) dreptul la negociere colectiva si individuala;
l) dreptul de a participa la actiuni colective;
m) dreptul de a constitui sau de a adera la un sindicat;
n) alte drepturi prevazute de lege sau de contractele colective de munca aplicabile.

art.106 C.mun.
(1) Salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.
....
Ultima modificare: Miercuri, 23 Ianuarie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Numar de zile de co pt angajati cu 5h/luna LarisaMT LarisaMT Buna ziua, Daca avem un angajat care are CIM cu 5 ore pe luna, timp de 1 an de zile, la cate zile de concediu are dreptul pe an? Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Vechime munca getab68 getab68 Buna seara, De 15 luni sunt in concediu medical cod 14. Aceste zile de concediu medical sunt trecute ca si vechime in campul muncii ? Dupa 18 luni de ... (vezi toată discuția)
Concediu odihna pycone80 pycone80 buna ziua.ma numesc catalin.sunt angajat la o societate din 7.10.2011 si pana in prezent.as dori sa stiu daca patronul este obligat sami dea banii pe concediul ... (vezi toată discuția)