Vreau sa stiu daca urmatorul articol este inca valabil sau daca a fost modificat.
La articolul 4 alineatul (7), dupa litera i) se introduc patru noi litere, literele i1) - i4), cu urmatorul cuprins:
"i1) frecventeaza, fara intrerupere, cursurile de zi ale invatamantului preuniversitar sau, dupa caz, universitar, organizat potrivit legii, cu exceptia situatiei de intrerupere a cursurilor din motive medicale, considerandu-se inclusiv perioada cuprinsa intre absolvirea cursurilor de zi ale invatamantului preuniversitar, organizat potrivit legii, si inceperea invatamantului universitar, in acelasi an calendaristic;
i2) se afla in perioada cuprinsa intre incheierea unei forme de invatamant preuniversitar si inceperea in acelasi an calendaristic a unei alte forme de invatamant preuniversitar, cursuri de zi, organizate potrivit legii, frecventate fara intrerupere, cu exceptia situatiei de intrerupere a cursurilor din motive medicale;
i3) se afla in perioada cuprinsa intre incheierea unei forme de invatamant universitar cu sau fara examen de licenta sau de diploma si inceperea in acelasi an calendaristic a unei alte forme de invatamant universitar, cursuri de zi, organizate potrivit legii, frecventate fara intrerupere, cu exceptia situatiei de intrerupere a cursurilor din motive medicale;
i4) se afla in perioada de 60 de zile de la finalizarea cursurilor invatamantului obligatoriu sau, dupa caz, de la absolvirea cursurilor de zi ale invatamantului preuniversitar, organizat potrivit legii, cu sau fara examen de absolvire, in vederea angajarii ori, dupa caz, trecerii in somaj."
Eu sunt acum insarcinata in 5 luni. In februarie 2010 am absolvit cursurile de zi - masterat, urmand ca in octombrie 2010 sa incep un nou master. Voi naste in aprilie si vreau sa stiu daca ma pot incadra la litera i3.
Revin cu alte nelamuriri. Am mers la ANPS pentru clarificarea situatiei si am primit urmatorul raspuns:
Asa cum am mentionat si in adresa anterioara, dumneavoastra nu va incadrati in niciuna din situatiile prevazute la alin.7 al art.4 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor ordonantei mentionate mai sus, iar referitor la art.4 alin.7 lit.i : ”se află în perioada cuprinsă între încheierea unei forme de învăţământ universitar cu sau fără examen de licenţă sau de diplomă şi începerea în acelaşi an calendaristic a unei alte forme de învăţământ universitar, cursuri de zi, organizate potrivit legii, frecventate fără întrerupere, cu excepţia situaţiei de întrerupere a cursurilor din motive medicale”, pe care il invocati dumneavoastra, va precizam ca se refera la inceperea unei alte forme de invatamant (de exemplu de la absolvirea facultatii la inceperea masterului).
Vreau sa va intreb care este parerea dumneavoastra, avand in vedere si ca definitia data de dictionarul limbii romane pentru adjectivul pronominal nehotarat alt(a) este: care nu este acelasi (tot acelea, chiar acela) cu cel fata de care este vorba. Prin urmare, sintagma ”a unei alte forme de invatamant” insemna ca a doua forma de invatamant nu este chiar aceeasi cu prima forma de invatamant urmata, si doar atat, fara a specifica care sunt diferentele dintre cele doua.O alta forma de invatamant, nu inseamna o forma de invatamant diferita, ci doar o forma de invatamant care sa nu fie aceeasi cu prima forma de invatamant. Asadar, o alta forma de invatamant inseamna si un al doilea master. Acest adjectiv pronominal nehotarat inglobeaza un dublu sens oricare alta si cu totul alta.
1. In situatia asta nu stiu ce sa mai raspund.
2. Eu inclin sa va dau dreptate. Raspunsul primit este fortat, fara sa fie argumentat legal ci numai printr-o parere personala a celui care a raspuns.
3. Recomandarea mea, daca aveti timp, nervii tari si bani, sa consultati un avocat si sa deschideti proces impotriva ANPS. Succes!
Revin cu o noua sesizare, deoarece consider ca raspunsul primit nu este argumentat legal ci numai printr-o parere personala, opinie ce o contest.
Consider ca interpretarea acestei norme trebuie sa aiba la baza o anumita metoda prin care sa se stabileasca sensul (semnificatia) continutului normei, in vederea aplicarii ei la aceasta situatie juridica concreta, si ca, in lipsa unei astfel de operatiuni logico-rationale, raspunsul primit de la dumneavoastra nu poate fi luat in calcul.
Prin urmare, folosind metoda interpretarii gramaticale- analizand sintactic si morfologic textul normei, stabilind intelesul termenilor utilizati in norma ( metoda recomandata de prof. dr. Gabriel Boroi), se au in vedere urmatoarele:
Definitia data de Dictionarul explicativ al limbii romane pentru adjectivul pronominal nehotarat alt(a) este: care nu este acelasi (tot acelea, chiar acela) cu cel fata de care este vorba. Prin urmare, sintagma ”a unei alte forme de invatamant” insemna ca a doua forma de invatamant nu este chiar aceeasi cu prima forma de invatamant urmata, si doar atat, fara a specifica care sunt diferentele dintre cele doua.O alta forma de invatamant, nu inseamna o forma de invatamant diferita, ci doar o forma de invatamant care sa nu fie aceeasi cu prima forma de invatamant. Asadar, o alta forma de invatamant inseamna si un al doilea master.
Daca considerati ca acest termen inglobeaza un alt sens, va rog sa argumentati.
De asemenea, in formularea unui nou raspuns doresc sa tineti cont si de urmatoarele doua principii utilizate in determinarea sensului unor norme juridice:
1.Legea trebuie interpretata in sensul aplicarii ei, iar nu in sensul inlaturarii ei (actus interpretandus est potius ut valeat, quam ut pereat) ceea ce inseamna ca, ori de cate ori, o norma juridica are mai multe sensuri, ea trebuie interpretata in acela in care produce efecte (se aplica) si nu in sensul in care este inlaturata aplicarea ei.
2.Unde legea nu distinge, nici interpretul nu trebuie sa distinga (ubi lex non distinquit, nec nos distinquere debemus), ceea ce inseamna ca daca norma juridica se refera la anumite situatii juridice, in termeni generali, interpretul nu poate face distinctii pe care acesta nu le contine.
1. Imi place foarte mult argumentatia dvs., o sa o pastrez! =D>
2. Cel care va citi scrisoarea dvs. cred va trebui sa citeasca cu dictionarul in fata si cu picioarele in apa rece. Toti juristii din institutie vor fi pusi la treaba. :P
3. Daca aveti bunavointa, va rog sa-mi trimiteti si mie raspunsul primit!
V-am ramas datoare cu un raspuns. Am intarziat asa de mult pentru ca si eu l-am primit dupa o luna si ceva, dupa multe insistente telefonice.
Prin urmare raspunsul primit de la agentie e urmatorul:
Urmare a corespondentei incepute in luna noiembrie si care continuă și in prezent, dintre d-voastră si Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale Iasi, agentie teritoriala, serviciu public deconcentrat cu personalitate juridica, in subordinea Agentie Nationale pentru Prestatii Sociale, organ de specialitate al administratiei publice centrale, aflata in subordinea Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale va comunicam urmatoarele:
-Am primit toate aceste demersuri ale d-voastra, le-am citit cu mare atentie, dar ne mentinem punctul nostru de vedere, ca raspunsurile noastre au fost si sunt complete si argumentate.
-Raspunsurile au fost si sunt legale si temeinice, isi au izvorul, pe de o parte in actele normative in vigoare in domeniul sustinerii familiei in vederea cresterii copilului, cu modificarile si completarile ulterioare, iar pe de alta parte, in doctrina materiei si in practica judiciara nationala
-Vă recomandam sa depuneti cererea pentru acordarea drepturilor sus-mentionate si documentele din care rezulta indeplinirea conditiilor legale de acordare la primaria pe raza careia aveti domiciliul sau resedinta. Primariile au obligatia de a ne transmite pe baza de borderou cererile inregistrate in luna anterioara, insotite de documentele justificative. Aceste cereri se solutioneaza in termen de 15 zile lucratoare de la data inregistrarii la noi, prin decizie de admitere sau respingere, emisa de directorul executiv al institutiei. Aceasta decizie se comunica solicitantului in termen de 5 zile lucratoare de la data emiterii.Contestatiile formulate impotriva deciziei se solutioneaza potrivit legii Contenciosului administrativ nr.554/2004.
Daca dupa primirea acestui raspuns se mai primeste o petitie din partea dvs., cu acelasi continut, acesta se claseaza, facandu-se mentiune despre faptul ca s-a raspuns. Acesta este raspunsul nostru complet si argumentat, cum solicitati si dvs.
Intre timp am mai mers si la o alta agentie, din alt judet, si pentru ca am primit un raspuns favorabil, bineinteles diferit de cel de la Iasi, imi voi schimba domiciliu si voi depune dosarul acolo, astfel solutionand problema. Cu toate acestea gasesc intriganta pozitia celor de la Iasi.
Dumneavoastra vreau sa va multumesc pentru sprijinul acordat si pentru incurajari, Domnule Tudor Valeriu.